A kókuszolaj hatásos a Candidával szemben

„Úgy találtuk, hogy ez a diéta hatásos a Candida kiterjedtségének csökkentésében – legalábbis egérnél” – mondja a kutatásvezető, Carol Kumamoto, a molekuláris biológia és mikrobiológia professzora a Tufts Egyetem Orvosi karán. „Persze, ahhoz, hogy ezt a kutatási eredményt az emberi populációra is kiterjeszthessük, még további kutatások szükségesek.”

A Candida albicans a normális bélflóra része az emberben is, és néhány állatfajnál is. Egyes immunhiányos betegek és idősek esetében, a Candida képes elhagyni a bélcsatornát, bejutni a véráramba, és kiterjedt fertőzést okozni például a vesékben, a májban, a lépben, a tüdőben, az agyban és a szívbillentyűkben. Akiknek ilyen ‘szisztémás’ candida fertőzésük van, 40-50 százalékban belehalnak.
„Akik ezt a betegséget megkapták, nagyon betegek, általában kórházban vannak. Rákbetegekről, transzplantáción átesett páciensekről, koraszülöttekről, az intenzíven ápolt betegekről van szó (katéterrel), és többnyire idősekről. A candida az egyik leggyakoribb, a vér fertőzését okozó ágens, a kórházban fekvő betegek esetében.”

Az orvosok gombaellenes gyógyszerekkel szokták megakadályozni a candidafertőzést a súlyos kockázatnak kitett betegekben, de ez a módszer nem előnyös: hozzájárulhat a gyógyszernek ellenálló törzsek kifejlődéséhez.

Előző kutatások arra engedtek következtetni, hogy a táplálkozás megváltoztatása, beleértve a zsír típusát és mennyiségét is, megváltoztatja a bélcsatorna mikrobiális környezetét. Az in vitro (lombikban végzett) kutatások kimutatták, hogy a kókuszolaj gombaellenes tulajdonságokkal rendelkezik.

Tufts Egyetem kutatói olyan, nagy zsírtartalmú diétát terveztek, amely vagy kókuszolajat vagy marhafaggyút vagy szójaolajat tartalmazott,– illetve normális étrenden tartották kísérleti állataikat.
Az egereket 14 napig – a mesterséges candidafertőzés előtt, illetve 21 napig a fertőzés után –  a fenti étrendeken tartották.
A 21 napig kókuszolajjal való etetés azt eredményezte, hogy azoknak az egereknek a gyomra sokkal kevesebb Candida albicanst tartalmazott. (Nagyjából tizedannyi Candida albicans -t.)

Egy másik kísérletben a kutatók a marhafaggyúval etetett egereket átállították kókuszolajra.
A diétaváltást követő negyedik napra állapotváltozás állt be: pontosan olyannak látszott az egér emésztőrendszere, mintha kókuszolajjal etettük volna kezdettől fogva” – mondta Kumamoto professzor.

„Most két irányban fogunk kutatni. Az egyik irány: megpróbáljuk felfedezni a mechanizmusát, hogyan is működik ez a dolog. A másik irány: megnézzük, hatással van-e ez az emberre egyáltalán.”

A kutatók már felvették a kapcsolatot a Rhode Island Nő- és csecsemőgyógyászatával, hogy klinikai vizsgálatot indítsanak a kókuszolajjal a kórházban ápolt csecsemők között, akik ki vannak téve a szisztémás candidiázis kockázatának.

Forrás:Független.hu