A hazai superfoodok-2. rész

Homoktövis

Az apró, narancssárga bogyós gyümölcs jelentős antioxidáns (flavonoidok) forrás, így rendszeres fogyasztásával szerepe lehet a legtöbb civilizációs betegség kialakulásának csökkentésében. Szabadgyökkötő, gyulladásellenes hatása allergiás folyamatokban a hisztaminfelszabadulást gátolja, valamint bizonyítottnak tűnik szerepe a vércukormenedzsmentben is. Elsősorban nem C-vitamin-tartalma miatt kiemelkedő jelentőségű, hisz az a tartósítás során alkalmazott hőbehatás miatt az nagymértékben csökken. A homoktövissel leggyakrabban préslé vagy gyümölcslésűrítmény formájában találkozunk, de homoktövis-magolaj is elérhető már. A homoktövisvelő intenzív savanykás íze kiváló szörphelyettesítő, mert szénhidráttartalma kevesebb, mint 3 g/100 g és a javasolt hígítási arány nagyon magas, akár 10:1. Remekül használható folyadékpótláshoz, ha valaki nem szereti a csapvizet, vagy lecserélné az importált citromból készített citromos vizet hazai alternatívával.

A magolaj a máj méregtelenítő folyamatait tudja támogatni, emellett E-vitamin-tartalma gyulladásellenes folyamatokat támogató komponensként van jelen. Reggeli zabkásában, gyümölcsös joghurtban is helye lehet a kellemes ízű, élénk narancssárga színű olajnak. Mivel véralvadásgátlásban bizonyítottnak tűnik hatása, így gyógyszeres kezelés (vérhígító adása) mellett a túlzott beviteltől tartózkodni javasolt.

Aszalt szilva

Az aszalt szilva elsősorban azért került ebbe az aktuális superfood gyűjteménybe, mert hazánkban okosan terveznünk kell a szezonalitás miatt. A téli hónapokban, mikor a friss gyümölcs hiánycikk, csak a jól tárolható alma, körte, birs és a kisebb mennyiségben elérhető hazai citrom és kivi van, akkor hasznosak az alternatív források, az aszalványok. Az aszalt szilva bár valóban remek rostforrás (7,1 g/100 g (24)) sokkal több, mint szükség esetén laxatív (mérsékelt hashajtó) hatású rágcsálnivaló. A szárítás során bár egyes mikroelemek mennyisége csökken, számtalan fitonutriens koncentráltan lesz jelen és a daganat-preventív, egészségtudatos étrend része lehet. Antioxidáns kapacitása, ORAC-indexe (Oxygen Radical Absorbance Capacity) azaz oxigén szabadgyök kötő képessége roppant magas, igazi felkapott superfood lehetne. (Az antioxidáns kapacitás mérésének mértékegysége: µmol TE/100 g (TE=trolox ekvivalens)).

Az aszalási eljárás során sokszor alkalmaznak kémiai anyagokat (pl.: kén-dioxid) melyek a szép színt és puhaságot kölcsönzik a konzervált terménynek. Bár a legtöbb vizsgálatban a kén-dioxid maradvány a határértéken belül volt az élelmiszerekben, kisgyermekek esetén mindenképp figyelni kell erre a rizikófaktorra. Szerencsére, ma már kaphatók hozzáadott adalékanyag-mentes aszalványok is.

Kékszőlő

A kékszőlőben található jótékony növényi hatóanyag, a rezveratrol egy szerteágazóan kutatott polifenol, melynek szerepe lehet számtalan anyagcserezavarral összefüggő betegség előfordulásának csökkentésében és kezelésében is. Egyre inkább a figyelem középpontjába kerül a bélflóra egészségre gyakorolt hatása, és úgy tűnik, a kékszőlő antioxidáns vegyülete itt is kedvező hatású lehet a bél mikrobiom összetételére és a gyulladásos folyamatok csökkentésére. Emellett reménykeltő vizsgálatok láttak napvilágot arra vonatkozóan, hogy gyulladásos bélbetegségekben (IBD) a gyulladássúlyosságát csökkentő és daganatellenes folyamatokban is részt vesz a rezveratrol. A szőlőmag és héjőrlemény megjelenésében a karob porra vagy egy világosabb kakóporra hasonlít leginkább. Ez felhasználható kásák, smoothie-k, turmixok, kenyér és sütemény krémek dúsítására egyaránt.

A kékszőlőfajták leveléből készült kivonat antocián és fenolsav tartalma érfalvédő hatású, így ödéma kezelésében is hatásos lehet, arról viszont nincs adat, hogy a szőlőlevélbe töltött húsos ételek milyen hatásmechanizmussal vesznek ebben részt, mindenesetre az ízük remek. A szőlővel kapcsolatban meg kell említenünk, hogy a belőle készült bor egészségre gyakorolt pozitív hatása eltörpül a friss gyümölcs és a belőle készült kivonatok mellett. A kékszőlő magjából és héjából készült őrlemény hazánkban a borgyártás mellékterméke, így igazi “zero waste” (hulladékmentes) termékről van szó, mely a mai világban abszolút fontos szempont ahhoz, hogy egy élelmiszert piedesztálra emeljünk.

A hazai superfoodokban összekapcsolódik az egészség- és környezettudatosság

Ma már meggyőzően igazolt, hogy milyen ökológiai válsággal küzdünk globálisan, így mielőtt valamit szuper jelzővel címkézünk, nem mérlegelhetünk csak táplálkozás-élettani szempontból, meg kell vizsgálnunk a fenntarthatóságot. Nem elhanyagolható az élelmezés ilyen irányú szűrése, mivel az üvegházhatású gázok kibocsátásának harmadáért az élelmiszeripar felelős, melyben jelentős szerepet játszik az ellátási lánc és az élelmiszer hosszú utaztatása során szükségessé váló raktározás, csomagolás stb..

Hazai superfood paletta és a hazai táplálkozási ajánlás – az OKOSTÁNYÉR®

A superfood definíciója a dietetikus szemlélet szerint valahogy így néz ki: Vegyesen, változatosan, ízletesen elkészítve, bármi lehet superfood, azaz az egészségmegőrzés és betegségmegelőzés támogatója, ha az minél inkább hazai, helyi, szezonális és minél kevésbé feldolgozott. Nos az OKOSTÁNYÉR® gyakorlatilag ezt tükrözi és ábrázolja grafikusan. A zöldségfogyasztás kapcsán például a megfogalmazás – “Egyél minden főétkezéshez piros, narancs és sötétzöld színű zöldségeket, például paradicsomot, sárgarépát, brokkolit. Fogyassz száraz hüvelyeseket (pl. babot, lencsét, csicseriborsót, szóját) levesek, főzelékek, saláták, krémek részeként” – akár úgy is kezdődhetne, hogy táplálkozásod alapja, tehát tányérod fele legyen teli hazai superfoodokkal. Az egészség megvalósítását az OKOSTÁNYÉR® szerinti elvek szolgálják, a rohanó, hiányos étkezésünket egyetlen superfood kampányszerű fogyasztása sem oldja meg, viszont remekül kiegészíti.

Mit is értünk a bevezetőben írt jó minőségű hazai alapanyag alatt?

Az ökotermékek, bio és organikus élelmiszerek szintetikus kémiai szennyező anyagoktól (pl.: műtrágyából eredő nitrát, szerves foszfátok, növényvédőszer maradványok, nehézfémek) mentesek. Ásványi anyag, vitamin, fitovegyület, fehérje minőség, és esszenciális aminosav tartalom szempontjából egyértelmű egészség-előnyöket mutat egy környezet-felelős gazdálkodás, mikotoxin tartalomban is egyre inkább lekörözi a monokultúrás, nagyméretű, invazív mezőgazdálkodást.

Van-e a superfoodoknak mellékhatása? – Prooxidáció

Aminek hatása van, annak mellékhatása is lehet. A superfood hullámra felültek az antioxidánsok is és elképesztő magasságba repültek velük az ezzel kapcsolatos étrend-kiegészítők. Fontos, hogy ezek a jótékony szabadgyökkötő vegyületek egyben szabadgyökök, tehát amikor a megfelelő ellátottságot hangsúlyozzuk, ott nem csupán az alacsony bevitel ellen kampányolunk, hanem a túldozírozástól is óva intjük a fogyasztót. A túlzott antioxidáns bevitel során érvényre juthat prooxidációs, azaz ártalmas képességük is. Jó hír azonban, hogy a természetes formában elfogyasztott növényi hatóanyaggal a túladagolás elkerülhető, fogyasztásuk jótékony és biztonságos.

Az oxidatív stressz, mely során a szervezetünkben szabadgyökök keletkeznek, számtalan civilizációs betegség (daganatok, krónikus gyulladás, szív- és idegrendszeri betegségek, felgyorsult demencia) hátterében áll a kiváltó okok között. Bár a szervezet saját maga is generál szabadgyökkötő mechanizmusokat, intenzív terhelés miatt ez önmagában nem teljesen elegendő. Szükség van a szervezet javító folyamatainak támogatására, többek közt egészséges táplálkozás által.

Forrás : MDOSZ