A hazai superfoodok-2. rész

Homoktövis

Az apró, narancssárga bogyós gyümölcs jelent?s antioxidáns (flavonoidok) forrás, így rendszeres fogyasztásával szerepe lehet a legtöbb civilizációs betegség kialakulásának csökkentésében. Szabadgyökköt?, gyulladásellenes hatása allergiás folyamatokban a hisztaminfelszabadulást gátolja, valamint bizonyítottnak t?nik szerepe a vércukormenedzsmentben is. Els?sorban nem C-vitamin-tartalma miatt kiemelked? jelent?ség?, hisz az a tartósítás során alkalmazott h?behatás miatt az nagymértékben csökken. A homoktövissel leggyakrabban préslé vagy gyümölcslés?rítmény formájában találkozunk, de homoktövis-magolaj is elérhet? már. A homoktövisvel? intenzív savanykás íze kiváló szörphelyettesít?, mert szénhidráttartalma kevesebb, mint 3 g/100 g és a javasolt hígítási arány nagyon magas, akár 10:1. Remekül használható folyadékpótláshoz, ha valaki nem szereti a csapvizet, vagy lecserélné az importált citromból készített citromos vizet hazai
alternatívával.

A magolaj a máj méregtelenít? folyamatait tudja támogatni, emellett E-vitamin-tartalma gyulladásellenes folyamatokat támogató komponensként van jelen. Reggeli zabkásában, gyümölcsös joghurtban is helye lehet a kellemes íz?, élénk narancssárga szín? olajnak. Mivel véralvadásgátlásban bizonyítottnak t?nik hatása, így gyógyszeres kezelés (vérhígító adása) mellett a túlzott bevitelt?l tartózkodni javasolt.

Aszalt szilva

Az aszalt szilva els?sorban azért került ebbe az aktuális superfood gy?jteménybe, mert hazánkban okosan terveznünk kell a szezonalitás miatt. A téli hónapokban, mikor a friss gyümölcs hiánycikk, csak a jól tárolható alma, körte, birs és a kisebb mennyiségben elérhet? hazai citrom és kivi van, akkor hasznosak az alternatív források, az aszalványok. Az aszalt szilva bár valóban remek rostforrás (7,1 g/100 g (24)) sokkal több, mint szükség esetén laxatív (mérsékelt hashajtó) hatású rágcsálnivaló. A szárítás során bár egyes mikroelemek mennyisége csökken, számtalan fitonutriens koncentráltan lesz jelen és a daganat-preventív, egészségtudatos étrend része lehet. Antioxidáns kapacitása, ORAC-indexe (Oxygen
Radical Absorbance Capacity) azaz oxigén szabadgyök köt? képessége roppant magas, igazi felkapott superfood lehetne. (Az antioxidáns kapacitás mérésének mértékegysége: µmol TE/100 g (TE=trolox ekvivalens)).

Az aszalási eljárás során sokszor alkalmaznak kémiai anyagokat (pl.: kén-dioxid) melyek a szép színt és puhaságot kölcsönzik a konzervált terménynek. Bár a legtöbb vizsgálatban a kén-dioxid maradvány a határértéken belül volt az élelmiszerekben, kisgyermekek esetén mindenképp figyelni kell erre a rizikófaktorra. Szerencsére, ma már kaphatók
hozzáadott adalékanyag-mentes aszalványok is.

Kéksz?l?

A kéksz?l?ben található jótékony növényi hatóanyag, a rezveratrol egy szerteágazóan kutatott polifenol, melynek szerepe lehet számtalan anyagcserezavarral összefügg? betegség el?fordulásának csökkentésében és kezelésében is. Egyre inkább a figyelem középpontjába kerül a bélflóra egészségre gyakorolt hatása, és úgy t?nik, a kéksz?l? antioxidáns vegyülete itt is kedvez? hatású lehet a bél mikrobiom összetételére és a gyulladásos folyamatok csökkentésére. Emellett reménykelt? vizsgálatok láttak napvilágot arra vonatkozóan, hogy gyulladásos bélbetegségekben (IBD) a gyulladássúlyosságát csökkent? és daganatellenes folyamatokban is részt vesz a rezveratrol. A sz?l?mag és héj?rlemény megjelenésében a karob porra vagy egy világosabb kakóporra hasonlít leginkább. Ez felhasználható kásák, smoothie-k, turmixok, kenyér és sütemény krémek dúsítására egyaránt.

A kéksz?l?fajták leveléb?l készült kivonat antocián és fenolsav tartalma érfalvéd? hatású, így ödéma kezelésében is hatásos lehet, arról viszont nincs adat, hogy a sz?l?levélbe töltött húsos ételek milyen hatásmechanizmussal vesznek ebben részt, mindenesetre az ízük remek. A sz?l?vel kapcsolatban meg kell említenünk, hogy a bel?le készült bor egészségre gyakorolt pozitív hatása eltörpül a friss gyümölcs és a bel?le készült kivonatok mellett. A kéksz?l? magjából és héjából készült ?rlemény hazánkban a borgyártás mellékterméke, így igazi “zero waste” (hulladékmentes) termékr?l van szó, mely a mai világban abszolút fontos szempont ahhoz, hogy egy élelmiszert piedesztálra emeljünk.

A hazai superfoodokban összekapcsolódik az egészség- és környezettudatosság

Ma már meggy?z?en igazolt, hogy milyen ökológiai válsággal küzdünk globálisan, így miel?tt valamit szuper jelz?vel címkézünk, nem mérlegelhetünk csak táplálkozás-élettani szempontból, meg kell vizsgálnunk a fenntarthatóságot.
Nem elhanyagolható az élelmezés ilyen irányú sz?rése, mivel az üvegházhatású gázok kibocsátásának harmadáért az élelmiszeripar felel?s, melyben jelent?s szerepet játszik az ellátási lánc és az élelmiszer hosszú utaztatása során szükségessé váló raktározás, csomagolás stb..

Hazai superfood paletta és a hazai táplálkozási ajánlás – az OKOSTÁNYÉR®

A superfood definíciója a dietetikus szemlélet szerint valahogy így néz ki: Vegyesen, változatosan, ízletesen elkészítve, bármi lehet superfood, azaz az egészségmeg?rzés és betegségmegel?zés támogatója, ha az minél inkább hazai, helyi, szezonális és minél kevésbé feldolgozott. Nos az OKOSTÁNYÉR® gyakorlatilag ezt tükrözi és ábrázolja grafikusan. A
zöldségfogyasztás kapcsán például a megfogalmazás – “Egyél minden f?étkezéshez piros, narancs és sötétzöld szín? zöldségeket, például paradicsomot, sárgarépát, brokkolit. Fogyassz száraz hüvelyeseket (pl. babot, lencsét, csicseriborsót, szóját) levesek, f?zelékek, saláták, krémek részeként” – akár úgy is kezd?dhetne, hogy táplálkozásod alapja, tehát tányérod fele legyen teli hazai superfoodokkal. Az egészség megvalósítását az OKOSTÁNYÉR® szerinti elvek szolgálják, a rohanó, hiányos étkezésünket egyetlen superfood kampányszer? fogyasztása sem oldja meg, viszont remekül kiegészíti.

Mit is értünk a bevezet?ben írt jó min?ség? hazai alapanyag alatt?

Az ökotermékek, bio és organikus élelmiszerek szintetikus kémiai szennyez? anyagoktól (pl.: m?trágyából ered? nitrát, szerves foszfátok, növényvéd?szer maradványok, nehézfémek) mentesek. Ásványi anyag, vitamin, fitovegyület, fehérje min?ség, és esszenciális aminosav tartalom szempontjából egyértelm? egészség-el?nyöket mutat egy környezet-felel?s
gazdálkodás, mikotoxin tartalomban is egyre inkább lekörözi a monokultúrás, nagyméret?, invazív mez?gazdálkodást .

Van-e a superfoodoknak mellékhatása? – Prooxidáció

Aminek hatása van, annak mellékhatása is lehet. A superfood hullámra felültek az antioxidánsok is és elképeszt? magasságba repültek velük az ezzel kapcsolatos étrend-kiegészít?k. Fontos, hogy ezek a jótékony szabadgyökköt? vegyületek egyben szabadgyökök, tehát amikor a megfelel? ellátottságot hangsúlyozzuk, ott nem csupán az alacsony bevitel ellen kampányolunk, hanem a túldozírozástól is óva intjük a fogyasztót. A túlzott antioxidáns bevitel során érvényre juthat prooxidációs, azaz ártalmas képességük is. Jó hír azonban, hogy a természetes formában elfogyasztott növényi hatóanyaggal a túladagolás elkerülhet?, fogyasztásuk jótékony és biztonságos.

Az oxidatív stressz, mely során a szervezetünkben szabadgyökök keletkeznek, számtalan civilizációs betegség (daganatok, krónikus gyulladás, szív- és idegrendszeri betegségek, felgyorsult demencia) hátterében áll a kiváltó okok között. Bár a szervezet saját maga is generál szabadgyökköt? mechanizmusokat, intenzív terhelés miatt ez önmagában nem
teljesen elegend?. Szükség van a szervezet javító folyamatainak támogatására, többek közt egészséges táplálkozás által.

Forrás : MDOSZ