A forróság, a jeges tea, és a vesekő

Forróság, szomjúság, és jeges tea. Ki gondolta volna, hogy még ennek a mindennapi italnak is vannak mellékhatásai. De a Loyola University Medical Center urológusai erre figyelmeztetnek.

A jeges tea nagy koncentrációban tartalmaz oxalatot, az egyik legjellemzőbb anyagot amelyből kialakulhat a vesekő. Ez a betegség a lakosság  10%-át érinti az Egyesült Államokban. Azok számára akik hajlamosak erre a betegségre az egyik  legrosszabb dolog a nyári melegben  jeges teát inni-mondja Dr. John Milner adjunktus ( Urológiai Osztály, Loyola University). A vesekő leggyakoribb oka, hogy az ember nem iszik elég folyadékot. A nyári hőség idején ehhez még hozzájön az izzadás. A kiszáradás és a megnövekedett jeges tea fogyasztás pedig az arra hajlamosaknál veszélyt jelent.

Bár a forró tea ugyanúgy tartalmaz oxalátot, de abból nem szokás annyit inni hogy veszélyes legyen a vesekő szempontjából. Az Egyesült Államokban jellemző adat, hogy a teafogyasztás 85%-a jeges tea formájában történik.

A férfiaknál négyszer nagyobb valószínűséggel alakul ki vesekő és a kockázat 40 éves kor felett drasztikusan nő. Szintén a veszélyeztetett csoporba tartoznak a vesekő szempontjából a posztmenopauzában levő nők alacsony ösztrogén szintjük miatt. A vesekövek  ásványok és sók kristályos formái, és megtalálhatók a vesében és az húgyvezetékben. A kis méretű kövek észrevétlenül távoznak a vizelettel, de ha elég nagyra nőnek  beékelődhetnek a húgyvezetékbe.

A szomjúság oltására legmegfelelőbb a víz. A limonádé pedig, amennyiben valódi citromból készül jó választás a vesekőre hajlamosak számára, magas citrát tartalma gátolja a vesekövek növekedését.

Ki gondolta volna, hogy az ártalmatlan jeges teából sem ihat mindenki annyit, amennyit akar!

Forrás: ScienceDaily

Szomjoltó italok