A béldaganat kockázatai

Az emberi szervezetnek szüksége van a megfelelő mennyiségű folyadék elfogyasztására, a rendszeres, jó minőségű tápanyag bevitelére, a rostanyagokban gazdag, természetes eredetű, bőséges növényi ételekre, illetve gyümölcsökre és vitaminokra. A sportolás és mozgás szintén egy olyan lehetőség, ami a hangulatjavító hatása és a test fizikai megerősítése mellett az emésztőrendszer működésére és az anyagcserére is kedvező hatással van.

Korábban már sok-sok kísérlet bizonyította, hogy a rendszeresen sportoló emberek szervezetében kevesebb ideig maradnak azok az anyagok – vagyis a bélsár – amelyekre már semmi szüksége nincsen.

A szakemberek egybehangzó álláspontja szerint az életmódbeli rendszabályok, jelen esetben a rossz étkezési szokások és az egészségtelen táplálkozás megtartása is nagyban hozzájárul a vastagbél- és végbél tumorok kialakulásához. A lehetséges genetikai tényezők és krónikus betegségek mellett a dohányzás, a túlzott alkohol és vöröshús fogyasztás, a sóban tartósított vagy pácolt ételek, a növényi rostban szegény, a különböző tartósítószereket és adalékanyagokat tartalmazó félkész- vagy kész termékek a kutatások szerint szintén növelik a béldaganatok kialakulásának kockázatát. A táplálkozásnál tehát csökkenteni kell főleg az állati eredetű zsírmennyiség bevitelét, érdemes a főzéshez és sütéshez is kevesebb zsírt használni, valamint mérsékelni a zsírosabb tejtermékek és húsételek fogyasztását.

A béldaganatok kialakulásának mérséklése szempontjából szintén fontos szerepük van a táplálék kiegészítőknek és vitaminoknak is, hiszen az emberi immunrendszert erősítik és csökkentik a rák kialakulásának kockázatát is. Ezek közül a legfontosabbak: az Aszpirin, a C, a D3 és az E vitaminok, a Folsav, a Kalcium, az Omega-3 zsírsavak és a Szelénium. Érdemes teljes kiőrlésű lisztből készült kenyeret és tésztát, savanyított tejtermékeket, sok gyümölcsöt és zöldséget, olíva olajat, halhúst és szárnyas ételeket enni. A vastagbél baktériumflórájának megerősítése vagy helyreállítása miatt a probiotikumok fogyasztása is ajánlott.

egeszseg.hu