A banán meg a tojás lefordítva kémiára

Plakátok banánról, tojásról, áfonyáról és alatta az összetevők  néha E-számok is. Minden ami a gyümölcsben tojásban van a  kémiai nyelvén  kifejezve. Úgy tojasnéz ki az egész  mint mikor a nem kívánt összetevőket böngésszük egy konzerv,  egy gyorsétel vagy egy csipsz csomagolásán. Nincs mit tenni egy gyümölcsöt is le lehet írni csupán vegyületekkel,és ha csak ezt látnánk szerintem senki soha ki nem találná  hogy mondjuk egy banán összetevőiről van szó.

Az ötlet James Kennedy középiskolai kémia tanártól származik  (Melbourne Ausztrália) aki közelebb akarta hozni a kémiát a diákjaihoz.Vizuális bevezetés a szerves kémiába-lenyűgöző ötlet. Azt akartam hogy csökkentsem azt a  félelmet amit az emberek éreznek vegyi anyagok iránt, és bemutassam hogy a természet által létre hozott  mechanizmusok és struktúrák sokkal bonyolultabbak és kiszámíthatatlanabbak mint bármi amit a laborban létre tudunk hozni.

A plakátok célja megmutatni, hogy a kémia nem mesterséges és veszélyes, a kémia természetes és mindenhol ott van.

Növényvédő szerek, mérgek, drogok és robbanóanyagok  formálják   a közvéleményt, míg  más tudományok  sokkal pozitívabb megvilágításban sütkéreznek. És ennek az az egyik oka hogy a kémia világában nem léteznek olyan  karizmatikus egyéniségek mint David Attenborough aki az egész világot tanítja biológiára.

Nézzük hogy néznek ki a dolgok a kémia nyelvére fordítva