10 DOLOG … amit a gesztenyéről tudni kell

1.A szelídgesztenye (Castanea sativa)  a bükkfafélék (Fagaceae) családján belül a Castanea nemzetségbe tartozik. A vadgesztenyééhez hasonló neve és termése ellenére nincs rokonságban vele.
A gesztenye Észak-Amerikában, Kelet-Ázsiában és Dél-Európában ?shonos, de a Kárpát-medencében, így hazánkban is termesztik. A leghosszabb élet? gyümölcsfajunk, ugyanis el?fordulnak több száz éves fák is: K?szegen és környékén 600–700 éves, 20–30 méteres példányok is találhatók.

2.A szelídgesztenye 100 grammja 167 kcalt, 4,8 g fehérjét, 1,5 g zsírt, 32,6 g szénhidrátot (f?leg keményít?t) és 2,8 g rostot tartalmaz. A vitaminok és az ásványi anyagok közül említésre méltó a B1- (200 mg), B2- (250 mg), B6- (0,32 mg), C- (30 mg) és E-vitamin- (7,5 mg), valamint a kálium- (553 mg), magnézium- (48 mg), vas- (1,2 mg), réz- (0,2 mg) és foszfortartalma (90 mg).

3. A gesztenyét nemcsak táplálékként fogyasztják, hanem a népi gyógyászatban is felhasználják. A belseje nyersen hasmenés elleni szerként válik be. A nyáron szedett leveléb?l f?zött teát légcs?hurut, köhögés és tüd?betegségek ellen, míg szárított termését és a fa kérgét görcsoldásra használják. Porrá tört kérge mézzel összekeverve köhögés ellen és vérzéscsillapításra is alkalmas.

4. Néhol kenyérfélét is sütnek bel?le, ezért a gesztenyét a szegények kenyerének is nevezik. A f?tt és sült gesztenye kedvelt étel, f?leg hideg, téli napokon, mert nemcsak a testet, hanem a lelket is átmelegíti. Felhasználható el?ételek, húsételek, levesek, mártások, köretek, pástétomok, pudingok, felfújtak, krémek és desszertek alapanyagaként. Egy XVI. századból származó francia recept szerint böjtös napokon is el?szeretettel használták húspótlóként – tojás és sajt felhasználásával – vagdalt készítéséhez. Bizonyos ételekben akár a gabona és a burgonya is helyettesíthet? vele.

5. A modern élelmiszeriparnak köszönhet?en nem kell a héjával bíbel?dnünk ahhoz, hogy szó szerint kikaparjuk a gesztenyénket. Hozzájuthatunk ugyanis hámozott, mélyh?tött vagy más módon tartósított, natúr vagy cukrozott formában is a boltok polcain. A cukrászdák slágeréb?l, a gesztenyemasszából is választhatunk ízlésünk és kilóink szerint cukrozottat vagy cukormenteset, tartósítószer-menteset, s?t, már biót is.

6. A vadgesztenye (Aesculus hippocastanum) magok gy?jtése és az iskolában bel?lük készített figurák vadgesztenyesokunkban kedves emlékeket ébresztenek. A gy?jtést a vadgesztenyemagban (Hyppocastani semen) található szaponinkeverékért, az eszcinért szervezték, amelynek széles a hatásspektruma:csökkenti a gyulladást és a vizeny?t, véd a vizeny? kialakulása ellen, tonizálja a visszereket, ezenkívül görcsoldó, antioxidáns, köptet? és mikroba elleni hatású. A gyógyászatban többek között az idült vénás elégtelenség néven összefoglalt tünetek enyhítésére használják a vadgesztenyemag kivonatát, mivel az eszcin er?síti a visszerek falát, s javítja az érfalak rugalmasságát.

7. A vénás elégtelenség kezelése mellett a vadgesztenye kivonata fontos szerep? az aranyér és a cellulitisz kezelésében is. Némelyek fogínyvérzés esetén is beszámoltak az eszcin jótékony hatásáról. A vadgesztenye széles kör? terápiás alkalmazása mellett nem szabad megfeledkezni mérgez? voltáról sem. A mérgezés tünetei többnyire a magokat elfogyasztó gyermekeken mutatkoznak. Esetleges túladagoláskor heveny veseelégtelenség következhet be.

8. A szelídgesztenyéb?l készült, méltán népszer? sült gesztenye karácsonyt idéz? illata betölti a forgalmasabb utakat és tereket. Elkészítése nem ördöngösség, otthon is bátran próbálkozzunk vele. A magokat a lapos végén késsel be kell vágni, majd vízbe kell áztatni, végül süt?be kell helyezni. Addig süssük a gesztenyét, míg a héja szét nem nyílik. Végül hámozzuk meg, azaz a bels?, barnás burkát is távolítsuk el. Ez könnyen leválik, ha a héjából kiszedett gesztenyét néhány percig forró vízben áztatjuk, de nem forraljuk.

9. A karácsonyi süteménybe gesztenyemézet sajnos nem tehetünk, mivel kesernyés íze miatt sütéshez-f?zéshez nem ajánlott. Fogyasztása inkább magában vagy ízesít?ként javasolt. Színe a borostyánsárgától a sötétbarnáig terjed. Jó hatású a vérszegénység, kimerültség, legyengült állapot, étvágytalanság és visszértágulat kezelésére is.

10. Mivel a gesztenye termését véd?, tövises burok veszi körül, a szüzesség, a tisztaság, a kísértés feletti gy?zelem és az erény jelképe. Fája Kínában a Nyugatot, az ?szt és, mivel télen is terem, a viszontagságokban is h? barátot jelenti. Néhány gesztenyével kapcsolatos szólás, közmondás: Mással kapartatja ki a gesztenyét (mással végeztet – neki hasznos – veszélyes feladatot). Otthon süti a gesztenyét (otthon ül). Nem igazán dicséret az sem, ha valaki „olyan buta, hogy megsül a kezében a gesztenye”.

Forrás>>>