Nem minden ellenőrzött termék bizonyult laktózmentesnek

Budapest – A Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság (NFH) által ellen?rzött laktózmentesként árusított termékek többsége ugyan megfelelt a követelményeknek, de két esetben a határértékhez képest csaknem kétszeres mennyiség? laktózt mértek; itt bírságot szabott ki a gyártókra a hatóság.

    laktozAz NFH kedden az MTI-hez eljuttatott közleménye szerint Élelmiszer és Vegyipari Laboratóriumukban csaknem 20 laktózmentesként árusított termék tejcukor-tartalom vizsgálatát végezték el. Az ellen?rzött termékek között volt tej, tejföl, joghurt, túró, habtejszín, sajt, kakaóital, valamint cappuccino por és vajas keksz is. A vizsgált termékek többsége megfelelt a vonatkozó követelményeknek, 2 terméknél viszont a laktóz-tartalom vizsgálatánál a vonatkozó határérték csaknem kétszeresét mutatták ki.
Ez tisztességtelen kereskedelmi gyakorlatnak min?sül, mivel a termék összetételére vonatkozóan valótlanul tüntették fel a laktózmentes jelzést – állapítja meg az NFH.
A jogsértések egy „különösen kiszolgáltatott fogyasztói csoportra” (laktóz-intoleranciában szenved?k) irányultak, esetükben a jelölés alapján megvásárolt termék nem csupán min?ségileg jelent megtévesztést, de egészségügyi kockázattal is bírhat – hívja fel a hatóság a figyelmet. Ha egy laktóz-intoleranciában szenved? beteg tejcukrot tartalmazó élelmiszert fogyaszt, az hasmenést, haspuffadást, esetleg hasi görcsöket okozhat.
A fogyasztóvédelmi hatóság a tisztességtelen kereskedelmi gyakorlatot folytató gyártók ellen a szükséges intézkedéseket megtette, mindkét esetben fogyasztóvédelmi bírságot szabott ki.
A hatóság emlékeztet: a tej, illetve tejtermékek fogyasztása el?nyös lehet a csontanyagcsere hátterében meghúzódó kalciumhiány fedezésére, egyes felmérések szerint ugyanakkor a magyar lakosságban legalább 30 százalékos gyakorisággal fordul el? a tejcukor-érzékenység. Kezelésének egyik fontos lépése, hogy a tejcukrot tartalmazó élelmiszereket ki kell vonni az étrendb?l. Azonban – mint az NFH kiemelte – a laktóz-intoleranciában szenved?knek sem kell teljesen lemondania ezen termékekr?l, hiszen az élelmiszeripar számos olyan terméket kínál, amelyeket a tejcukor-érzékenyek is fogyaszthatnak. A vonatkozó szabvány szerint tejcukormentesnek az az élelmiszer nevezhet?, amelynek laktóztartalma fogyasztásra kész állapotban legfeljebb 0,1 gramm per 100 gramm.
Az NFH által végzett további vizsgálatok eredményei elérhet?k a http://www.nfh.hu/magyar/informaciok/vizsgalati/2013_ellenorzes oldalon.

(MTI)