Kutatók éjszakája – Mintegy kétezer program várja az érdeklődőket

(MTI) – Több mint hetven intézmény mintegy kétezer programmal, egyebek mellett kísérletekkel, interaktív bemutatókkal és előadásokkal várja az érdeklődőket a kutatók éjszakáján pénteken országszerte.

2013  A központi budapesti eseménynek a Dürer Rendezvényház ad otthont, míg Pécsett új regionális helyszínként a Zsolnay-negyed várja a látogatókat – hangzott el a programokat beharangozó keddi budapesti sajtótájékoztatón.
A rendezvénysorozat legfőbb célja olyan kedvező benyomást nyújtani a fiataloknak a magyarországi kutatásfejlesztési folyamatról és a különböző intézményekről, hogy minél többen válasszák a kutatói hivatást – mondta Tímár József, a Semmelweis Egyetem (SE) rektorhelyettese.
Az SE csaknem félszáz helyszínen várja a látogatókat többek között interaktív csoportos újraélesztéssel, sebészeti és bonctermi bemutatókkal, 3D-s anatómiai programmal, helyes fogmosási technikákkal, gyerekeknek szóló videoendoszkópos sebészeti gyakorlattal. Ezen az estén megnyílik az érdeklődők előtt a Semmelweis Szimulációs Központ is, ahol a látogatók betekinthetnek a szimulációs orvosi képzés titkaiba. A nagyobb helyszínek között ingyenes Semmelweis buszjárat közlekedik.
Az idén húszéves Bay Zoltán Nonprofit Kft. budapesti lézercsarnokában a lézer “ízébe” kóstolhatnak bele a látogatók gravírozott sajt és toast formájában, és tükrös fonofóniát játszhatnak. A szegedi telephelyen az állati érzékszervekkel, a miskolcin pedig a tapintható tudománnyal ismerkedhetnek meg, a Planetárium közönsége az Uránuszra vezető utat találhatja meg GPS segítségével. Az A38 hajón zenei workshopok, a Klebelsberg Kultúrkúriában szárazjeges kísérletek színesítik a programokat.
A központi budapesti helyszínen rendezik meg a Kutatói és Szakmai Gyakorlati Helyek Börzéjét, emellett a látogatók megismerhetik többek között a világító élőlények rejtelmeit és hallhatnak a parlagi sasokról, a pécsi Zsolnay Negyedben lesz óriás DNS építés, 3D nyomtatás és túravezetés az emberi test belsejében.
Ezen az éjszakán megnyílnak a az Ericsson kutató-fejlesztő laboratóriumai is, a központban rendhagyó fizikaórát tartanak közéleti személyiségek részvételével, bejelentkezik a MASAT-1 műhold, bemutatják a pókerező robotokat és kipróbálható egy tank vezérlése android rendszerrel.
Az eseménysorozatot partnereivel együtt immár nyolcadik alkalommal rendezi meg a Tempus Közalapítvány, idén negyedszer a Bay Zoltán Alkalmazott Kutatási Közalapítvány társszervezője az eseménynek.