A jövő a személyre szabott táplálkozásé!

A Food4Me projekt megszületése
Az egyénre szabott gyógymódok koncepcióját az emberi génállomány teljes feltérképezése mellett 2003-ban vezették be. Ez ahhoz az általános meggyőződéshez vezetett, hogy hamarosan olyan személyre szabott gyógymódok nyernek alkalmazást, amelyeknél a genetikán alapuló terápiás stratégiák a betegekre irányulnak. Ezen koncepció alapján kifejlődött a „személyre szabott táplálkozás” elve, amely arra az elképzelésre épül, hogy a táplálkozással összefüggő krónikus megbetegedések kezelése az egyén génállományára vonatkozó adatok alapján javítható. A Food4Me projekt – az új területtel kapcsolatban gyűjtött tapasztalatokra építve – egy nemzetközi szakértékből álló csoportot hívott össze azzal a céllal, hogy áttekintse a személyre szabott táplálkozással kapcsolatos, jelenleg rendelkezésre álló ismereteket és megvizsgálja az egyénre szabott táplálkozási tanácsadás alkalmazhatóságát.
A Food4Me projekt keretébe tartozó, európai szinten megvalósított Proof-of-Principle vizsgálat
Hét európai országban, hat hónapon keresztül végeztek egy internetalapú, randomizált kontrollált kísérletet az ún. Proof-of-Principle (PoP) módszer alkalmazásával. A kutatók azt kívánták kideríteni, hogy a személyre szabott táplálkozási tanácsok elősegítik és javítják-e az alanyok étrendi bevitelét és egészségügyi állapotjelzőit. A kutatás célja az volt, hogy összevesse a személyre szabott táplálkozás különböző szintjeinek az egészséggel kapcsolatos eredményekre gyakorolt hatásait. A teljes egészében az interneten keresztül lefolytatott vizsgálatban az Egyesült Királyságból, Görögországból, Hollandiából, Írországból, Lengyelországból, Németországból és Spanyolországból több mint 1500 felnőtt vett részt.

A toborzott résztvevőket véletlenszerűen osztották el az alábbi csoportokba:

  • nem személyre szabott táplálkozási tanácsadásban részesülő kontrollcsoport;
  • kizárólag a jelenlegi táplálkozásuk alapján, személyre szabott táplálkozási tanácsadásban részesülő beavatkozási csoport;
  • a jelenlegi táplálkozásuk és fenotípusos adatok (a sejt vagy szervezet megfigyelhető tulajdonságai vagy jellemzői, pl. koleszterinszint) alapján személyre szabott táplálkozási tanácsadásban részesülő beavatkozási csoport;
  • a jelenlegi táplálkozás, fenotípusos és genetikai adatok (a DNS vagy az RNS nukleotidszekvenciáiban kódolt öröklődő biológiai információk, például a súlygyarapodással összefüggő génvariáns) alapján személyre szabott táplálkozási tanácsadásban részesülő beavatkozási csoport.

A vizsgálat kezdetén a résztvevők között szűrési kérdőíveket és a szokásos étrendi bevitel felmérésére szolgáló, élelmiszer-fogyasztási gyakoriságot vizsgáló online kérdőíveket osztottak szét. A szűrési kérdőív részeként a bemutató videókból tájékozódó résztvevők önkéntesen adtak meg egyes fenotípusos adatokat (pl. fizikai aktivitás, magasság és súly). Az anyagcsere- és táplálkozási markerekhez kapcsolódó fenotípusos adatokat, például a résztvevők glükóz-, D vitamin-, karotinoid- és zsírsavszintje, szárítottvérminta-kártyák alkalmazásával határozták meg. A genotípusos (az egyén általános vagy specifikus génjének genetikai felépítésére vonatkozó) információt a résztvevők DNS-sejtmintáiból, orális kenet felhasználásával nyerték. A résztvevők részletes útmutatást kaptak arra vonatkozóan, hogyan vegyenek arcból vérmintát. A személyre szabott mintákat továbbították a Food4Me kutatócsoportjai részére.

Hat hónap elteltével a személyre szabott táplálkozásra és életstílusra vonatkozó tanácsadásban részesülő résztvevők lényegesen egészségesebb étrendet követtek, mint a nem személyre szabott táplálkozási tanácsadásban részesülő, lakossági kontrollcsoport tagjai. Az eredmény független volt attól, hogy a táplálkozás személyre szabását csak a táplálkozás, a fenotípus vagy a genotípus alapján hajtották végre.

Az eredményeket 2015. február 26-án, a projekt „Egyénre szabott táplálkozás: a közegészség magasabb szintjének biztosítása” („Personalised nutrition: paving a way to better public health?”) elnevezésű brüsszeli zárókonferenciáján mutatták be. A PoP vizsgálat azt is igazolta, hogy kivitelezhető a fenotípusos és étrend-beviteli adatok távolról, interneten keresztül történő összegyűjtése, és a folyamat során koherens és magas minőségi színvonalat képviselő adatok nyerhetőek.

EUFIC.ORG