Ebola-olyan könnyedén terjed hogy észre sem vesszük

(MTI) – Öt iskolás korú gyerekkel is kapcsolatba került a libériai állampolgárságú Thomas Eric Duncan, akit elsőként diagnosztizáltak Ebolával az Egyesült Államokban – közölték szerdán amerikai hivatalos források.

Leone    Dallasban Rick Perry texasi kormányzó kijelentette, hogy a gyerekeket, akiken még nem jelentkeztek a betegség tünetei, elkülönítve, megfigyelés alatt tarják. A kormányzó sajtótájékoztatóján elmondta, hogy járványügyi szakemberek igyekszenek felkutatni mindenkit, aki kapcsolatba léphetett a beteggel. Az egészségügyi hatóságok szerint 12-18 emberről lehet szó.
Duncan még múlt pénteken orvoshoz fordult, de antibiotikumot írtak fel neki, és hazaküldték. Mark Lester, a dallasi presbiteriánus kórház ügyvezető alelnöke szerdán elismerte: az ügyeletes nővér rákérdezett ugyan a betegnél, hogy járt-e az Ebola-járvány által sújtott Libériában, de az ezzel kapcsolatos információt nem adták tovább a teljes csapatnak.   
A negyvenes libériai gépkocsivezető brüsszeli átszállással érkezett Monroviából Dallasban élő rokonaihoz. Duncan állapota az orvosok szerint súlyos, de stabil. A The New York Times szerdán internetes kiadásában közölte, hogy a beteg akkor fertőződhetett meg, amikor hazájában öt nappal az Amerikába utazása előtt segített kórházba szállítani, majd onnan hazavinni egy baráti házaspár 19 éves lányát. A terhes fiatal nő még aznap meghalt.

Perry kormányzó sajtóértekezletén igyekezett megnyugtatni mindenkit: a texasi egészségügyi hatóság a szövetségi járványügyi központokkal együtt mindent elkövet annak érdekében, hogy megakadályozza a betegség elterjedését. Elmondta, hogy az ebolás beteg csak akkor fertőz, ha a kór tünetei már megjelentek rajta. A vírus levegőben vagy vízben nem terjed, a betegséget kizárólag egy beteg testnedveivel érintkezve lehet elkapni.
    A betegnél, aki szeptember 20-án érkezett Amerikába, az első szimptómák 24-én jelentkeztek. 26-án kivizsgálásra ment, de ekkor hazaküldték a kórházból, ám 28-án már mentővel szállították be, és elkülönítőben helyezték el. Ebola-tesztje 30-án bizonyult pozitívnak.
    A férfit kórházba szállító három mentőst szintén megfigyelés alatt tartják. A CNN szerint az Ebola-tesztjük eredménye negatív. A 37-es számú mentőautót további két napig használták még betegszállításra, és csak azután helyezték karanténba és fertőtlenítették. Ez az amerikai médiában megszólaltatott egészségügyi szakemberek szerint nem jelent kockázati tényezőt.

Szóval az információt nem adták tovább! Mennyire egyszerű a dolog! 

Kiegészítésül egy cikk : Mit jósol januárra egy forgatókönyv amely igyekszik figyelembe venni a körülményeket.

Az amerikai Centers for Disease Control and Prevention  arra figyelmeztet hogy a helyzet azonnali beavatkozást igényel és  a késlekedés költsége pusztító méreteket ölthet.

Ha a jelenlegi tendencia folytatódik januárig az esetek száma Libériában és Sierra Leonéban meghaladhatja  550 000-et. Ez a becslés a bejelentett esetekre vonatkozik, és ha figyelembe vesszük azt, hogy a betegek többségéről  az egészségügyi hatóságok nem is értesülnek ez a szám valószínűleg közelebb áll az 1,4 millióhoz.

A terjedés becslésére a CDC kifejlesztett egy informatikai  modellező módszert amely figyelembe tud venni egy sor képletet és feltételezést.

-A beteg napi mozgását a betegség különböző szakaszaiban:érzékeny, inkubáció, fertőző, sikeres kezelés, vagy halál .

-A már felfedezett esetek elszigeteltségének mértékét:kórházi kezelés egészségügyi intézményben, vagy hatékony elszigetelés otthoni vagy más közösségi környezetben ( ideértve a hagyományoktól eltérő biztonságos temetést ha szükséges ), vagy a beteg otthoni és nem hatékony elszigetelését.

Ideális esetben a megfelelő kórházi körülmények és az  infekciókontroll megakadályozza a betegség terjedését, de ez nem mindig van így. A modell egy átlagos napi kockázatot feltételez amellyel a fertőzés terjedni fog ez azonban kisebb mint amennyi lehetséges.

A modell figyelembe veszi a korábbi járványok terjedésének adatait mert nincs bizonyíték arra, hogy a terjedés sebessége eltérő lenne.

Még egy tényező a nem  jelentett esetek mennyisége amely a modell szerint 2,5- szeresére emelheti a bejelentett esetek számát.Ez az esetek túlbecslését jelenti, mert más szakértők szerint az arányszám inkább 1,5 lehet.

A számítás legfőbb alapja azonban az, hogy a betegek száma Libériában 15-20 naponként duplázódott meg. Sierra Leonéban és Guineában, ez a szám körülbelül  30-40 nap.

Ha el akarjuk kerülni ezt a katasztrófális forgatókönyvet hatékony és kellően gyors beavatkozás szükséges-mondja a szövetségi hivatal.Ez magában foglalja a “megfelelő járványvédelmi módszereket, kommunikációt, változásokat a közösségi magatartásban, és a megfelelő források biztosítását (például a személyzet, ágyak, berendezések, felszerelések).”

Peter Piot szerint-aki 1976-ban az Ebola vírus felfedezői között volt Zairéban és most a London School of Hygiene & Tropical Medicine professzora- a nyugat-afrikai járvány egy “tökéletes tornádó” eredménye amely egyesíti az egészségügyi szolgáltatás működési zavarát, a lakosság bizalmatlanságát a kormányokkal és a nyugati orvoslással szemben, a betegség eltitkolását, és az egészségtelen temetkezési szokásokat.

Forrás: MNT