Rövid tippek fogyókúrához-3

Még az elején azt ígértem a tippek borzasztóan egyszerűek lesznek. Nos a maihoz a pszichológiát hívtam segítségül. Válasszunk magunknak kisebb tányért  az étkezésekkor ….és hogy miért?

portion control (5)Az ember  úgy tűnik a szemének hisz és nem az agyának amikor egy jól ismert optikai illúzió vezeti a mennyiségek megítélésében.Ennek az illúziónak amelyet egy belga filozófusról és matematikusról Delboeuf-illúziónak neveztek el szinte mindenki bedől. Az alaphelyzet az, hogyha egy fekete kört egyre nagyobb fehér karéj vesz körül akkor az ugyanakkora kört egyre kisebbnek érezzük. Tipikus optikai csalódás nemde? Nos egy kutatás bebizonyította hogy ha ezt az illúziót valahogy átültetjük az étkezés nyelvére bizony ugyanazt az eredményt fogja produkálni. Vagyis:  amerikai kutatók szerint az optikai csalódás a tányér és azon található étel esetében is jelentkezik. „Az optikai csalódás ebben az esetben azt jelenti, hogy minden, amit egy nagy tányérra teszünk, sokkal kisebbnek látszik, mint amekkora valójában” Tányérok és tálak amiket használunk mind ugyanezt az illúziót váltják ki bennünk.

És nézzük a számokat : a kutatást egy egészséggel és fitnesszel foglalkozó táborban végezték ahol a részt vevők eléggé egészségtudatosak voltak és mégis beleestek a csapdába.  Azok akik nagyobb tálat  kaptak 16%-kal több gabonapelyhet fogyasztottak és saját fogyasztásukat 7% kal rosszabbul becsülték (kevesebbre ) mint akik a kisebb tálból ettek. Tehát nagy tálból/tányérból többet eszünk és ráadásul az a több kevesebbnek is tűnik számunkra.

A kis tányér/ nagytányér hatást a színek kiválasztásával még fokozhatjuk is. Ha egy paradicsomos tésztát egy piros platetányérra szedünk magunknak akár 22%-kal többel elfogyaszthatunk mintha ugyanezt a paradicsomos tésztát egy nagyon kontrasztos fehér tányérról ennénk. Ha nincs kontraszt nem tűnik fel mennyit eszünk? Ha mindez még nem lenne elég az elfogyasztott étel mennyiségére még a tányér és az asztalterítő színösszeállítása is hatással van.

Miután már magam is kezdek belezavarodni és Önöket is jól összezavartam inkább megismétlem az elejét:EGY NAGYON EGYSZERŰ  TIPP EGYÜNK KISEBB TÁNYÉRBÓL.