Csak hat teáskanálnyi cukrot ehetnénk…

A WHO (Egészségügyi Világszervezet) nemrég azt a kijelentést tette, hogy az ajánlott napi cukormennyiséget a felére kellene csökkentenünk, ahhoz, hogy hatásosan vegyük fel a küzdelmet olyan népegészségügyi problémák ellen, mint a túlsúly és a fogszuvasodás.
cukorokA szervezet fenntartja a 2002-ben mondottakat, és azt tanácsolja, hogy a  napi teljes energia bevitel legfeljebb 10 százaléka legyen cukor. Ugyanakkor hozzáteszik, hogy ezt az arány jobb lenne megfelezni. Egy normál testtömegű ember esetében ez nem több, mint napi hat teáskanálnyi cukrot jelentene. Ebbe beletartozna mindaz a cukor, amit az ételekhez és italokhoz adunk, csak úgy, mint a természetes cukrot tartalmazó anyagok, mint a méz, a gyümölcslé, és szörpök.
A nagy cukorfogyasztás miatt megnő az elhízás és így a nem fertőző betegségek kockázata is. A WHO szerint legkevesebb 2,8 millió felnőtt hal meg évente túlsúly és elhízás következtében, de ebbe nem számították bele azokat, akik szintén túlsúllyal összefüggésben, cukorbetegségben, szívinfarktusban vagy rák következtében hunytak el. Még nagyobb aggodalomra ad okot, hogy a WHO adatai szerint több, mint 40 millió öt év alatti túlsúlyos gyermek él a Földön.
A sok cukorfogyasztás másik lehetséges következménye a fogszuvasodás, amely a fejlett országokban a teljes egészségügyi költségvetés akár 10 százalékát is kiteszik.
Sok cukrot csak rejtve juttatunk a szervezetünkbe feldolgozott élelmiszerek útján, amelyek gyakran nem is tűnnek édességeknek. – figyelmeztetett a WHO rámutatva arra, hogy egy doboz üdítőital normálisan 40 gramm cukrot tartalmaz, ami 10 teáskanálnyival egyenlő.
Magyarországon is gondot jelent a téma, ugyanis a népesség 30 százalékban elhízott, és 30 százalékban túlsúlyos. A bevitt cukormennyiség mindezek mellett nem túl magas, így a nők körülbelül 6 teáskanálnyit visznek be a szervezetükbe naponta, míg a férfiak 9-et. Fontos tehát figyelnünk a helyes életmódra, a megfelelő mennyiségű mozgásra, és a minél kevesebb cukrot tartalmazó, vitamindús étkezésre.

Forrás: egészség.hu