Az eperfa termésében levő rutin aktiválja a barna zsírszövetet

A kellemes, édes ízű faepernek eddig is sokféle gyógyhatását ismerték a tudósok: csökkenti a koleszterinszintet, javítja a vércukor-szintet, csökkenti a rák kockázatát.

Kínai tudósok most azt fedezték föl, hogy a faeperben levő rutinnal az elhízást is lehet orvosolni.

Ilyen esetben első helyen mindig az életmód váltást tanácsolják: az egészséges táplálkozást és a megfelelő mennyiségű fizikai aktivitást, de sok esetben ez nem elegendő.

A Kínai Tudományos Akadémia intézetében dolgozó Wan-Zhu Jin és kollégái a rutin anyagcserére gyakorolt hatását vizsgálták, állatkísérlettel.

Két csoport egérnek az ivóvizébe milliliterenként 1 milligramm rutint adagoltak. Az egyik csoport egér genetikailag volt kövér, a másik táplálkozás következtében. Mindkét csoportot az egész kutatás folyamán ugyanazzal a normális takarmánnyal etették.

Az eredmény: mind a két csoport egérnél aktiválódott a barna zsírszövet, és fokozódott az energiafelhasználás, jobb lett a glükóz-háztartás vagyis egyensúlyba került az inzulin és a glucagon, fenntartva a glükóz szintet, azon felül az egerek leadtak a ‘hájukból’.

A barna zsírszövetet a hideg szokta aktiválni: a barna zsírszövet elégeti az energiát, ezzel hőt termel.

A kutatók szavaival élve, ‘a rutin a hideget mímeli’, specifikus jelzőrendszer aktiválásával megnöveli a UCP1 gén aktivitását és a mitokondriumok számát a barna zsírszövetben.

Emellett, a kutatók azt is felfedezték, hogy a rutin a bőr alatti zsírszövetben barnazsírszövet-szerű zsírsejtek létrejöttét is kiváltotta az egereknél.

Eredményeik alapján Jin és munkatársai a rutint az elhízás és az elhízással kapcsolatos állapotok kezelésére ajánlják.

Független.hu

Megjegyzés: Ilyenkor mindig egy kis hiányérzet van bennem. Ugyanis megint találtunk egy természetes vegyületet valamilyen számunkra igen hasznos tulajdonsággal, még elérhető is tablettás formában, csak nem tudjuk mennyi kellene belőle. Ha megpróbáljuk arányosítani az egerekkel végzett kísérlet adatait akkor egy átlag felnőtt napi vízfogyasztásához kell mérnünk a mennyiséget. Vagyis

-egér 1 milligramm/ milliter

-ember feltételezve hogy kb. 2 liter vizet megiszik valaki az 2000 mg rutin

Ez persze lehet hogy egyáltalán nem igaz az emberre vonatkoztatva de más kiinduló pontot nem tudtam találni. Szakirodalomban keresgélve ez a dózis megengedett, igaz súlyos visszeres panaszok kezelésére.

Egyszóval megtudtunk valamit, és mégsem tudunk semmi használhatót.

Vagyis inkább azt mondanám a bioflavonoid -lévén a rutin is bioflavonoid- tartalmú zöldségek és gyümölcsök fogyasztása mindenféle egészségügyi előnyökkel jár. De ezt eddig is tudtuk!