A népszerű savlekötőt használók kockázata megnövekszik a szívrohamra

A Houston-i Methodista Kórház és a Stanford Egyetem kutatói megállapították hogy azok az emberek, akik PPI-ket – proton pumpa gátlót – használnak savlekötő szerként, 16 – 21 százalékkal nagyobb valószínűséggel szenvednek el szívrohamot, mint azok, akik nem használják ezt.

A kutatók már 2013-ban kimutatták – akkor molekuláris szinten, hogy a PPI-k hosszú távon szív- és érrendszeri betegséget okozhatnak, és megnövelik a betegek szívroham-kockázatát.

“Azonosítottuk, hogy a PPI-k károsan hatnak az endotéliumra – az érfalra -, az erek Teflon-szerű bevonatára” – mondja John Cooke, a PLOS ONE egyik szerzője. “Ez a megfigyelés arra a feltételezésre vezetett bennünket, hogy bárki, a PPI-t szed, a szívroham nagyobb kockázatának teszi ki magát.

“Megvizsgálva az adatokat, azt láttuk, hogy azokat az embereket, akik PPI gyógyszereket szedtek gyomorsav-refluxra, és nem volt náluk előzetesen szívbetegségre utaló jel, nagyobb arányban éri szívroham” – magyarázza Nigam H. Shah, a Stanford tanársegédje. “Eredményeink szerint a PPI-k megemelkedett kockázatot jelentenek szívrohamra a népességben, míg a H2 blokkolók (egy másik típusú savlekötő gyógyszer) – nem.”

A Food and Drog Administration – FDA – Élelmiszer- és Gyógyszer Hivatal – becslése szerint 14 amerikaiból egy proton pumpa inhibitort szed. 2009-ben ez volt a harmadik legjobban fogyó gyógyszer az USA-ban. Az orvosok a gyomor-nyelőcső reflux betegség (GERD) mellett egy sor betegségre fölírják még ezt a gyógyszert, így a Helicobacter pylori okozta fertőzésre, a Zollinger-Ellison szindrómára. Nem mellékesen, a gyógyszert a patikában szabadon meg lehet vásárolni.

A PPI-k többfélék, kis különbséggel a kémiai összetételükben, hivatalos gyógyszer-nevükben mindig ‘-prazole’-ra végződnek. Márkanevük: Nexium, Prilosec, PrevAcid.

A H2 blokkolók más típusú savlekötők. Arról nem feltételezik, hogy összefüggésben lenne szívrohammal vagy kardiovaszkuláris betegséggel. Márkanevük: Zantac és Tagamet.

A kutatók két nagy adatbázisból – a Stanford 1,8 millió pácienst számláló kórházi és klinikai adatbázisából és egy Web-alapú elektronikus orvosi adattárból, ami 1,1 millió páciens adatait tartalmazza – vették az adatokat.

Beszkennelték az adatokat, ki használt proton pumpa gátlót, ki más gyógyszert, például H2 blokkolót, megnézték, melyik beteg tett említést szívével kapcsolatos betegségről, például szívrohamról.

A PPI-t szedő betegeknek 16 – 21-szer nagyobb volt a kockázatuk szívrohamra – állapították meg. De a gyógyszer általános érvényességére csak fokozatosan jöttek rá a kutatók. Eleinte azt hitték, hogy a páciensek egy nagyon szűk rétegében növeli a kockázatot, akiknek koronáriás artéria betegségük miatt clopidogrel gyógyszert kell szedniük.

“A kutatók eredetileg gyógyszer-interakciót sejtettek a két orvosság között.”

De már a 2013-as kutatásban felmerült annak a lehetősége, hogy a PPI-k kardiovaszkuláris betegséghez vezethetnek a lakosság körében.

“Ezért folyamodtunk a nagy adatbankokhoz, hogy megállapíthassuk, a PPI-k valóban összefüggésben vannak-e az általános lakossági kockázattal” – magyarázta Nicholas Leeper, érspecialista. “Eredményein szerint aggályok merültek fel azzal kapcsolatban, hogy ezek a leggyakrabban felírt, szabadon megvásárolható gyógyszerek nem olyan biztonságosak, mint eddig gondoltuk.”

A kutatók a jövőben egy nagy, követéses vizsgálatot terveznek a PPI-k esetleges káros tulajdonságának megállapítására.

Forrás: http://www.eurekalert.org/pub_releases/2015-06/hm-har060415.php    Független.hu