Rövid séták csökkenthetik az időskori cukorbetegség kockázatát

(MTI) – Az étkezések utáni negyedórás séta megel?zheti a 2-es típusú cukorbetegség kialakulását az id?s embereknél. A több rövid gyaloglás éppoly hatásos, mint a napi egy hosszú – mutatta ki egy amerikai tanulmány.

Az étkezés utáni séta jól szabályozza a vércukorszintet – idézi a BBC hírszolgálata a George Washington Egyetem kutatását. Az evést követ?en megemelked? vércukor növeli a 2-es típusú cukorbetegség kockázatát, ezért a legrosszabb választás pihenni egyet étkezés után.
Loretta diPietro kutatásvezet? szerint az amerikai tanulmány els?ként vizsgálta a kockázatos id?szakban végzett kis testmozgás hatását. Elmondta, a cukorbetegséget megel?z? állapotból (glükóz intolerancia) a 2-es típusú diabéteszhez vezet? út kulcstényez?je az evés utáni magas vércukorszint.
A tanulmány kimutatta, hogy az étkezést követ? tizenöt perces séta ugyanolyan hatékony, mint a napi negyvenöt perces, könny? vagy mérsékelt tempójú gyaloglás, azonban evés után „jelent?sen jobb eredménnyel lehet az id?s korúaknál megfigyelt, megemelkedett cukorszint veszélyeit elhárítani”.
A tudósok szerint id?s korban a hasnyálmirigy lassabban vagy kevesebb inzulint termel, így az öregek különösen érzékenyek az evés utáni vércukor-csúcsra. A séta legjobb id?pontját vacsora utánra teszik, mivel általában ez a legb?ségesebb, így a legkockázatosabb is. Az emelkedés folytatódik éjjel és még reggel is, ám érzékelhet?en csökken a sétával.
A kutatók tíz, hatvanéves vagy id?sebb pácienst vizsgáltak, akik magas éhgyomori vércukorszintjük és mozgáshiányos életmódjuk miatt a rizikócsoportba tartoztak. DiPietro szerint az eredmények a 2-es típusú diabétesz megel?zésének „költséghatékony útját” jelenthetnék, ám szükség van nagyobb esetszámú vizsgálatra is.