Nem csak az számít mit eszel,hanem az is mikor eszel!

(MTI) – Amerikai kutatók egérkísérletekben megmutatták, hogy az „óramolekulát” kódoló gén hiánya a zsírsejtben az agyi molekuláris óra termel?désére hatva felborítja az állatok étkezési rendjét, ami elhízáshoz vezet.

    A Nature Medicine cím? tudományos folyóiratban ismertetett tanulmányukban, amelyben azzal foglalkoztak, hogy a zsírsejtek miként jelzik az agynak az általuk tárolt többletenergia szintjét, olyan génmódosított egerekkel dolgoztak a Perelman Orvosi Egyetem és a Pennsylvaniai Egyetem kutatói, amelyeknél m?ködésképtelenné tették a zsírsejtekben az energiaszint méréséhez szükséges gént, a molekuláris órát kódoló gént.
Meglepte a kutatókat, hogy amikor az élelem akár csak kis részének elfogyasztása áttolódott az állatok nyugalmi periódusába, az egerek energiatartalékolása jelent?sen megn?tt. „Anélkül lettek kövérek az egereink, hogy több kalóriát fogyasztottak volna” – idézte Georgios Paschost, a kutatók egyikét a ScienceDaily cím? online tudományos magazin. Az eredmény ellen?rzéseként normál egereket olyan id?pontban etettek, amelyet megfigyeltek a zsírsejtjeikben tönkretett órával él?, génmódosított egereknél. Kiderült, hogy az így etetett normál egerek is elhíztak, a súlygyarapodást tehát valóban az étkezés eltolódása okozta.
Megfigyelték azt is, hogy a zsírsejtekben lév? óramolekula nem egyszer?en utasítást fogadott az agyi, központi molekuláris órától, hanem vissza is hatott annak m?ködésére, mintha a zenekari tag is irányítaná a karmestert.
Egy napon belül oszcillálva m?ködnek a hipotalamuszban az étvágyat szabályozó gének: hol termel?dik az általuk kódolt anyag, hol nem. A kutatók megállapították, hogy amikor a zsírsejtekben lév? órát tönkretették, akkor a hipotalamusz napi ritmusa is felborult, és olyan id?pontokban késztette evésre az állatokat, amikor egyébként pihenni szoktak.
A zsírsejtek a leptin hormonon keresztül kommunikálnak az aggyal arról, hogy mennyi energiát tartalékolnak. Amikor a leptin termel?dik, akkor a hipotalamuszon keresztül ennek az lesz a hatása, hogy több energiát használ fel a szervezet, miközben kevesebbet eszik az állat.
A kutatás szerint a génmódosított egerekben mindössze néhány gén m?ködése változott meg, azoké, amelyek két telítetlen zsírsav vérbe juttatásáért felelnek. Ezek egyébként ugyanazok a zsírsavak – az EPA és a DHA -, amelyek a halolajban is megtalálhatók, és amelyek szintje alacsony volt a kísérleti egerek vérében, amikor a pihen?id?ben etették ?ket. Amikor viszont a génkiütött állatoknak kiegészít?ként EPA-t és a DHA-t adtak, a teljes folyamat megfordult: normálisan m?ködtek a hipotalamusz génjei, helyreállt az étkezés ritmusa és nem híztak az állatok.