Muskátdió, azaz szerecsendió

Magasra növő, terebélyes ágrendszerű, örökzöld, illatos fa, amelyről a szerecsendió nevű fűszer származik. A népies nevén muskátdió nemcsak ellenállhatatlan illatú, de egyúttal érdekes múlttal, értékes hatásokkal is rendelkezik.

A szerecsendió sorsa összefonódik egy másik fűszernövénnyel, a szegfűszeggel. Mindkét fűszer az Indonéz szigetvilágban honos faj, a Maluku-szigetek (Fűszer-szigetek) trópusi esőerdeiből származik. A középkor hajnalán arab és indiai kereskedők kezdték szállítani
e különleges fűszereket, míg Vasco da Gama a XV. században felfedezvén a Maluku-szigeteket, elhozta őket Európába.

MI MICSODA?
A szerecsendió, azaz Myristica fragrans (M. aromatica) 15 méteres magasságot is elérő, kúp alakú lombkoronával rendelkező, örökzöld fa, amely minden részében illatos. Akár 12 cm hosszú, fénylő, sötétzöld, bőrös levelei nem hullanak. A fa elültetése után kb. 10 évvel nyílnak először a ritka fürtökbe rendeződő sárgás hímvirágai, illetve a levélhónaljban található termős virágai. A kb. 5 cm-es,
gyümölcshúsban gazdag, csonthéjas termése az őszibarackra emlékeztet. Ahogy érik, úgy lesz a színe egyre barnább, míg 2-4 részre szét nem hullik. Legbelül rejlik élénkvörös magköpenybe, ún. szerecsendió-virágba burkolt, hosszanti irányban barázdált, masszív
termése, a szürkés szerecsendió. A termés betakarítása egész évben zajlik. Egy átlagos szerecsendiófa évente kb. 2 kg szerecsendiót és 0,5 kg szerecsendió-virágot ad.

A SZERELEM ILLATA
A növényben található illóolajok (a szerecsendió-virágban a minőségtől függően kb. 17%, a dióban kb. 8%), főleg a miriszticin biztosítja nem csak a növény illatát és ízét, hanem hatásait is. A szerecsendió emellett keményítőt, fehérjét és 25-35% olajat, ún. szerecsendióvajat is tartalmaz, melyet a kozmetikai ipar szappanok, parfümök, szájvizek, stb. előállításánál hasznosít.
A szerecsendió egyfajta vágyserkentő természetes szer. A távol-keleti gyógymódok a baktericid hatásait is nagyra becsülik. Ezért a legkülönbözőbb eredetű gyulladások kezelésére javasolja, a hörghuruttól kezdve, a hasnyálmirigyvagy vesegyulladáson keresztül egészen a reumáig, vagy a kellemetlen szájszagig. A legtöbb fűszernövényhez hasonlóan, a szerecsendió is növeli az étvágyat, segíti az emésztést. Az Ájurvéda stressz és álmatlanság elleni nyugtatószerként is használja.

A SZERECSENDIÓ ADAGOLÁSA
A szerecsendió és a virága belsőleg (por, főzet – főleg emésztésre és belső gyulladásokra), külsőleg (kenőcs – reumára és hörghurutra) egyaránt használatos. Más gyógynövényekkel is kombinálható. Nagyon fontos az adagolás betartása!
Általában egy csipetnyi vagy 2 késhegynyi ajánlott belőle, naponta 2-3x. A sze recsendió illóolajában található miriszticin nagy adagokban (por formában 5 g-nál több) hallucinációt, rosszullétet, görcsöket, delíriummal és kómás, akár több napig tartó alvással kísért mérgezést okozhat. A szerecsendió használatát (a konyhában is) az állapotos kismamáknak kerülni kell.

ÉDES PONT A VÉGÉRE
A szerecsendiónak és virágának hasonló az íze, illata és a hatása is. A szerecsendió-virág kicsit lágyabb, kesernyés ízű, míg a dió enyhén édesebb. A szerecsendió kellemes illata és fűszeres íze napjainkban nem csupán az ázsiai konyhára jellemző ízvilág. A legkülönbözőbb ételek és italok elkészítésénél találkozhatunk vele szerte a világon. Kellemes aromáját egész biztosan felismerik a rajongói. Gyakran találkozhatunk vele zöldségételekben, levesekben, szószokban, felvágottakban. Likőrök hagyományos összetevője. Hatásai alkoholban csak felerősödnek, úgyhogy boldog, vidáman édes, szeretetteljes, egészséges farsangi időszakot kívánunk mindenkinek!

Írta: VLADIMÍR VONÁSEK
Szakmailag ellenőrizte, kiegészítette: NÉMETH IMRÉNÉ ÉVA fitoterapeuta, természetgyógyász,