Heti hírek-újdonságok ,érdekességek röviden

A CO2-szint,az éghajlatváltozás ,és az allergia összefüggése

Amikor a fák ,és a növények elkezdik ontani a pollent ,allergiások milliói kezdenek el tüsszögni ,könnyezni vagy viszkető ,égő szemüket dörzsölgetni . És minden évben egyre többen. Németországban nagyjából minden negyedik ember szenved a szénanáthától, és ez a szám emelkedik.

Egy nemzetközi kutatócsoport ,Dr Annette Menzel (Technische Universitaet Muenchen)ecoklimatológus vezetésével közel egy évtizeden keresztül gyűjtötte a pollenkoncentráció értékeit Európa 13 országából ,és elemezte azokat. Kutatásaik eredményét a közelmúltban hozták nyilvánosságra. A kutatók 1221 hosszú távú mérési sorozat eredményét értékelték .A kutatás egész Európát átölelte ,Reykjaviktól Thesszalonikiig,és arról számolt be ,hogy a pollenszám mindenütt nőtt az elmúlt időkben. A tudósok úgy vélik ,az éghajlatváltozás meg fogja erősíteni ezt a tendenciát.

Az éghajlatváltozást tekintik a növekvő pollenkoncentráció egyik okozójának. Laboratóriumi kísérletek ,és néhány szabadtéri mérés is kimutatta ,hogy a levegő széndioxid tartalmának növekedése fokozza a növények fejlődését ,és később a pollenkibocsátását.A melegedés ,és az invazívabb fajok megjelenése meghosszabbítja a pollenszezont.

Különösen Európa városi területein nőtt gyorsan a pollenkoncentráció ,és ennek mértéke évente átlagosan  3%. A vidéki területeken ez kb. 1%.Napjainkban a városok  a melegebb ,szárazabb ,szennyezettebb helyek.A hőmérséklet a sűrű városi környezetben 1-3 fokkal lehet magasabb ,mint a környezetében , ezt hőszigetnek nevezzük.A CO2 ,és a szennyeződések szintje is magasabb.És ez nem azt jelenti ,hogy a vidéki környezetben minden rendbenvan.”Arra számítunk ,hogy a  feltételek ,amelyeket ma a városi környezetben találunk a jövőben a vidéki környezetben is elterjednek.”-mondja a kutató.

A pollen azonban csak egy tényező a sok közül  amely előidézi  az allergiát.

Mágneses titán gyöngyök a reflux kezelésében

A Mayo klinika Floridában az elsők között lesz ,amely felajánlhatja betegeinek az újonnan engedélyezett eszközt a refluxbetegség kezelésére.

A   gastrooesophagealis reflux betegség (GERD),vagy más néven savas reflux betegség komoly problémákat okozhat.A nyelőcső ,és a gyomor közötti záróizom nem zár rendesen ,ennek következtében a gyomortartalom visszafolyhat a nyelőcsőbe.Eredményeképpen súlyos gyulladás ,nyelőcső szűkűlet és nyelőcső rák is kialakulhat. A krónikus reflux tünetei több betegnél továbbra is jelentkeznek a gyógyszerszedés ellenére.Amennyibe a gyógyszerek  amelyeknek a célja semlegesíteni a gyomorsavat nem akadályozzák meg a GERD-et,egy mechankai eszközzel megpróbálható a hiba kiküszöbölése.

A beültetett eszköz egy gyűrű amely apró mágneses titán gyöngyökből áll,és amelyet a gyomor ,és a nyelőcső találkozásához a kettő közötti záróizom köré helyeznek.A mágneses vonzás a gyöngyök között elég erős ahhoz ,hogy az izmot zárt helyzetben tartsa és a gyomorsavat ne engedje visszaáramolni ,de elég gyenge ahhoz,hogy az élelmiszer áthaladhat rajta a gyomorba.Az eszköz az anatómiai hibát küszöböli ki amely a betegség okozója,elhelyezése pedig 20-30 perces minimálisan invazív sebészeti eljárással lehetséges.A beteg rövid megfigyelés után ,még aznap elhagyhatja a kórházat.

A Linx nevű eszköz egy lehetőség a betegek számára, akik nem reagálnak az étrendi és életmódbeli változtatásokra ,vagy  a gyomorsavat elnyomó gyógyszeres kezelésre.

Mit lehet tenni egy idegméreggel történő terrortámadás esetén

Mi véd meg bennünket egy olyan vegyi támadás esetén amely a tókiói metróban történt 1995-ben . A szarin nevezetű idegméreg 13 embert megölt több ezren sérültek ,vagy ideiglenes látási zavarral küzdöttek. A módszer alapja ,egy a máj által termelt méregtelenítő enzim továbbfejlesztett változata.

Reméljük ,hogy a kifejlesztett profilaktikus gyógyszer hatékonyan védi majd a szennyezett területen dolgozó orvosokat, rendőröket ,vagy egyéb csapatokat ,és a helyszínen be lehet adni a mérgezett embereknek ,akiknek túlélési esélyei evvel nagyban megnőnek-mondta   Moshe Goldsmith ( Weizmann Institute of Science in Israel)a tanulmány egyik szerzője.

A kutatás kiinduló pontja egy PON1 néven ismert enzim ,amely részt vesz a gyógyszerlebontásban  és méregtelenítésben ,és eredetileg arról a tulajdonságáról kapta a nevét ,hogy részt vesz egy rovarölő méreg lebontásában.A PON1 általában ellensúlyozza a G-típusú idegmérgek ,mint a szarin ,a tabun ,a soman ,és a ciklosarin hatását ,de nem elég hatékonyan.A laboratóriumban az ugynevezett irányított enzim evolúció segítségével egy olyan változatot sikerült előállítani ,amely képes méregteleníteni a szervezetből a G-típusú idegmérgeket mielőtt az anyagok elérik a hatás helyét ,és kárt okoznak.Az evolució négy lépése alatt előállított enzimek 40-3400-szor nagyobb hatékonyságot mutattak a lebontásban.

Ma az ilyenfajta terrortámadások ellen csak fizikai jelegű védekezésre van lehetőség ,mint a gázálarc ,vagy védőruha.Az expozíciót követően pedig csak a tünetek enyhíthetők a gyógyszerekkel ,de a mérgezés nem szűntethető meg.Az új ,továbbfejlesztett enzimek segítségével lehetőség nyílik a megelőzésre ,illetve a posztexpozíciós kezelésekre terrortámadás esetén.

Tágabb értelemben pedig a laboratóriumi módszerek fejlődése teljesen átalakítja az ismert enzimek felhasználására vonatkozó lehetőségeket.