Gyógynövénykertek Magyarországon

Nemcsak illatélményekkel lehetünk gazdagabbak, hanem számos hasznos ismeretre is szert tehetünk az igazi látványosságot jelentő hazai gyógynövénykertekben.

Számos probléma esetén gyógyírt jelentenek a gyógynövények. Konyhakertben nőnek, balkonládáinkat díszítik, sőt wellness hotelekben reggelihez gyógynövényteából is választhatunk, gyógynövényes kezeléseken, szaunaszeánszon vehetünk részt vagy aromás, illatos szaunában izzadhatunk.

Legjelentősebb látogatható gyógynövénykertjeinket gyűjtöttük össze egy csokorba.

Első állomásunk a bakonybéli Szent Mauriciusz bencés monostor. Az épületet körülvevő 4 hektáros, ősfás  arborétumban egy 0,5 hektáros gyógynövénykert bújik meg. Előzetes bejelentkezéssel, április és október hónapok  között látogatható. A 12-féle helyben termesztett gyógynövényből legyógyakrabban szárított teafű készül. Az előzetes bejelentkezéshez és külön díjhoz kötött termékkóstolón tesztelhetjük az olyan finomságokat, mint a helyben készített levendulás kekszet és lekvárokból 1-félét, medvehagyma pürét, a családi csokimanufaktúrában gyártatott, viszont helyi gyógynövények felhasználásával készített csokit és a 17-féle növényből készült gyógynövénylikőrt, a Szent Günter cseppeket. Ha egyféle édesség kipróbálásával nem elégszünk meg, akkor bazsalikomos, mentás, kakukkfüves, zsályás, levendulás, ciromfüves gyógynövényes csokikból válogathatunk a boltban.

Májustól szeptemberig önkénteseket is fogadnak, akik 1-2 hetet töltenek itt el. Szállást a monostor vendégházában biztosítanak nekik, miközben megismerkednek a gyógynövénytermesztéssel és a kolostori élettel. Azok számára javasolt, akik elcsendesedésre, befeléfordulásra vágynak. Ha már errefelé járunk, ne felejtsünk el bekukkantani a monostorban működő gyertyaöntő-, könyvkötő-, és műtárgymásoló műhelyekbe.

Második állomásunk a Pannonhalmi Apátság Gyógynövénykertje és Gyógynövényháza. A gyógynövényház és a középkori minta alapján megtervezett gyógynövénykert, az előző helyszínhez hasonlóan szintén egyházi tulajdonú.  A 7 hektáros területen vegyszermentesen és gépek használata nélkül dolgoznak. Középkorban termesztett és jelenleg is használt növények között öt és fél hektáron levendula terem, melyből több mint száz liter olajat nyernek ki. Vezetett túra keretében megismerkedhetünk a növények gyógyhatásával, felhasználásával, a kert mellett épült Gyógynövényházban bepillanthatunk a kolostori gyógyászatba és gyógynövények világába.

Az 1735-böl származó, Reisch Elek bencés szerzetes könyvében – mely az apátság könyvtárában található -, 600 termék receptje olvasható. Olyan ősi gyógyító szerek leírásai lelhetők fel köztük, mint az alkoholos tinktúrák, kenőcsök, gyógyteák, egészségmegőrző fürdők receptjei. Ezek alapján készülnek a mai kornak megfelelően újragondolva például fürdősók, fürdőolajok, gyógytea keverékek, gyógynövényekkel ízesített csokoládék vagy a háromféle bencés likőr.

Ha a kert megtekintésénél többet szeretnénk, változatos programokon vehetünk részt elsősorban tavasztól őszig. A  téli időszakban inkább kisebb- nagyobb csoportokat fogadnak, előzetes bejelentkezéssel. Kipróbálhatjuk az idényjellegű munkákat, beleláthatunk a feldolgozásba, megtekinthetjük az olajok lepárlását. Az egyik legnagyobb területen termő levendulát folyamatosan szüretelik nyáron, mégis az első „aratás” a legértékesebb olajkinyerés szempontjából. Nem lehet előre megmondani mikor várható szüret, erőteljesen befolyásolja az időjárás. Érdemes időről időre érdeklődni.

Ha kreatív tevékenységre vágyunk, akkor növényekből koszorút fonhatunk, elkészíthetjük saját filteres teánkat vagy szappandobozt diszíthetünk. Ha ízélményekre vágyunk, akkor kóstolhatunk teákat, csokikat, likőröket.

Két kiemelkedő esemény is vár minket a nyár folyamán: egyik a júniusban megtartott Levendulahét, másik az augusztus közepén zajló Gyógynövényhét gyógynövényáldással augusztus 15-én, Nagyboldogasszony napján. Ekkor régi hagyomány kel újra életre: a népi vallásosság szerint e napon a mise végén gyógynövényeket áldanak meg. Ez az év legnagyobb Mária ünnepe évszázadok óta. A növények megáldása úgy kapcsolódik e naphoz, hiszen a legendák szerint  Mária halálának napján füvek illata érződött a sírból.

Még Dunántúlon járva érdemes benézni a Veszprém megyei, a Bakony déli lábánál fekvő Halimbára. Itt a dr. Szalai Miklós esperesről elnevezett gyógynövénykertben tehetünk látogatást. Az esperes nevéhez fűződik egyébként a híres halimbai gyógytea.

A 2010-ben megnyitott gyógynövényeskert és oktatóközpont száznyolcvanféle termesztett és vadon élő növényt ültettek el, köztük fákat és cserjéket is. Az olyan kevésbé ismert fajtákat, mint a boldogasszony tenyere, elsősorban teák ízesítésére használják, pemetefű pedig kiváló köhögéscsillapításra. A sokak által gyomnövényként ismert katángkóró gyökere a cikóriakávé alapanyaga, az ürömfélék közül a fehéret pedig abszint készítéséhez használják.

A kert vezetéssel látogatható hétköznap 9 és 15 óra között, de csoportok számára ettől eltérő időpontban is rendelkezésre állnak. További érdekesség még a liktoriámus ház, ahol a gyógynövények széleskörű feldolgozását, mint például szirupkészítés, gyógylekvár készítés rejtelmeibe kóstolhatunk bele. Fontos, hogy a kertben minden bio módon terem, melyeket szívesen elárulják a látogatóknak is. Nyaranta néhány napos tanfolyamtól kezdve hosszabb kurzusokon sajátíthatjuk el a gyógynövényekkel kapcsolatos ismereteket.

Következő megállónkkal már átlépjük a Dunát, és Észak- Magyarországon, a Miskolctól húsz kilométerre, a Bükk hegységben fekvő Bükkszentkereszten járunk. Érdekesség, hogy ez az ország egyik legmagasabban fekvő települése. Télen megfelelő hóviszonyok esetén különféle téli sportokat is űzhetünk errefelé. Jó időben, a faluban járva, feltétlenül keressük fel Szabó Gyuri bácsi Gyógynövényházát, aki gyógynövények igazi szakértője. Tudás generációról generációra öröklődött, teái számtalan betegség esetén nyújtanak enyhülést. Kezdeményezésére megalakult Bükki Füvészmester és Népgyógyászati Egyesület működtetésében egy gyógynövénykert és gyógynövényes ház várja a vendégeket.

Közel 60 féle gyógynövény él meg a kertben. Eredetileg vadon növőket is termesztenek itt, hogy ne a természetes élethelyükön csökkenjen az állományuk az intenzív gyűjtés miatt. Mindezt természetesen mindenféle kemikália nélkül teszik, így garantált a vadon növőkkel megegyező minőség. Tavasztól őszig gyógynövénygyűjtő túrákon is részt vehetünk a Bükkben. Általában 10-12- féle hasznos növényt gyűjthetünk, majd megszáríthatjuk. 3-napos túráknál már részletesebb ismereteket szerezhetnek a résztvevők a felhasználásról és az elkészítésről.

Alsóvárosi Ferences Látogatóközpont – Szeged

Utolsó állomásunk Szeged.  Az alföldi nagyvárosban az Alsóvárosi Ferences Látogatóközpont megtekintésének egyik izgalmas pillére a gyógyfüves kert. Már a török időkben is fontos szerepet játszott a  kolostor életében, mivel a szerzetesek a környék orvosai is voltak egyben. Idegenvezetéssel is bejárhatjuk a területet, mely során mesélnek a növények bibliai vonatkozásairól, megtudhatjuk, milyen betegségre mit javasoltak és manapság mire használják. Szeged környékére jellemző paprika fajtákkal is megismerkedhetünk, hiszen Szeged a paprikatermesztés központja és feltételezések szerint a szerzetesek terjesztették el a vidéken. Ezekből 7-féle is fellelhető a kertben, a nevezetes Erős Pista is az egyik itt bemutatott fajtából készül (Szegedi 178-as). A paprikáról azt tartották, hogy gyógyító hatású, például a pálinkába áztatott növényt tífusz vagy a hideglelés gyógyítására használták fel a múltban. Ma már feledésbe merült egy másik, fontos bibliai vonatkozású és a kertet diszítő növény a fehér liliom. Ezt furunkulus kezelésére alkalmazták. A növényi hatóanyagokat pálinkába áztatva nyerték ki. Két helyben készített gyógynövénylikőr, a Sándor és a Magnus cseppek, ma is kaphatóak a boltban.

egeszsegturizmus.itthon.hu