Egy régebbi cikk az édesgyökérről,és a WWF intelme Európának!

Frankfurt/Würzburg, 2011. november 22., kedd (MTI/dpa) – Az édesgyökeret választották Németországban a 2012. év gyógynövényévé.    A döntést a würzburgi egyetem tudósaiból és a Természetvédelmi Világalap (WWF) szakértőiből álló bizottság hozta meg. Mint a keddi bejelentéskor elhangzott, az édesgyökér (Glycyrrhiza sp.) jótékony tulajdonságai legalább 3000 éve ismertek. Számos panasz, megbetegedés elleni hatását tudományos vizsgálatok igazolták. A növény hatóanyagának köszönhetően jó köptető, nyálkaoldó és köhögéscsillapító, de alkalmazzák simaizomgörcs oldására is. Kedvező
gyulladáscsökkentő hatást fejt ki gyomornyálkahártya gyulladás, gyomorsavtúltengés okozta nyálkahártya-sérülések esetén

A népnyelvben édesfának, cukorkórónak is nevezett cserje mintegy egy méter magasra nő meg. Rendszertanilag a pillangósvirágúak népes családjába tartozik. Ezen belül a Glycyrrhiza nemzetségnek két faja él Magyarországon. Az igazi édesgyökér (Glycyrrhiza glabra) vadon élő formában sok helyen előfordul, ugyanakkor – éppen gyógyhatása miatt – termesztik is. Levele az akácéra emlékeztet, gyökere szaponinokat, flavoninokat, kumarinokat, szterolokat és cukrokat tartalmaz. (Utóbbiak közül a glycyrrhizin ötvenszer édesebb, mint a nádcukor.) Gyógyászati célra a növény gyökerét lehet felhasználni; gyűjtési ideje októbertől áprilisig tart.

A WWF szakemberei felhívták a figyelmet a vadon élő cserje gyűjtésének veszélyére. Az édesgyökér iránti megnövekedett kereslet (egyedül Németország évi 500 tonnát importál belőle) sok helyen már a cserje állományának ritkulásához vezetett. Ezért a nemzetközi szervezet a fenntartható hasznosítás mellett tör lándzsát: a gyökér gyűjtésekor be kellene tartani bizonyos előírásokat. Így egyrészt változatlanul hasznosítható a cserje, ugyanakkor a növény állományát sem fenyegeti a kipusztulás.

A würzburgi egyetem biológusai és külső szakértők 1999 óta választják meg az év gyógynövényét Németországban. 2011-ben a golgotavirág (Passiflora caerulea) volt az év gyógynövénye.