Egy kutya néha többet tud tenni mint gondolnánk

A most következő videót közel 7 millióan látták a youtube-on, és szinte minden nagyobb külföldi lapban megjelent a történet Danielle Jacobsról és kutyájáról Sámsonról.Nem könnyű történet !

A 24 éves arizonai Danielle Jacobsnál 2013-ban diagnosztizálták az Asperger szindrómát.

Az Asperger-szindrómát, amelynek diagnosztikai elemei közé tartozik a szociális válaszkészség hiánya, a mások iránti teljes érdektelenség, a zárkózottság, még napjainkban sem tudják helyesen értelmezni, diagnosztizálni a szakemberek.  1944-ben Hans Asperger írta le először a kórképet, s fogalmazta meg, hogy a rendellenességre jellemző bizonyos viselkedési formák a szülők, főként az apák között szintén megfigyelhetők voltak. A tünetegyüttest sokan az autizmus enyhébb formájának tartják.

Asperger szerint „a patológiás állapot kialakulásának hátterében feltehetően genetikai vagy neurológiai okok állnak, nem pedig pszichológiai vagy környezeti tényezők”. A pszichológusok, az orvosok, a pedagógusok, a szülők még napjainkban is meglehetősen tapasztalatlanok, tájékozatlanok főként a nők esetében megfigyelhető autisztikus zavart és az Asperger-szindrómát illetően, ezért sajnos a vizsgált személyt gyakran félrediagnosztizálják.

AZ ASPERGER-SZINDRÓMA JELLEMZŐ TÜNETEI

A fiatal korban hiperaktívnak, figyelemzavarosnak kikiáltott gyerekek valójában Asperger-szindrómások. A szindróma általános jellemzője az átlagos vagy átlagon felüli intelligencia, a szegényes kommunikáció, gyenge kapcsolatteremtő készség, szemkontaktus kerülése, a szabályokhoz, a megszokott rutinhoz való görcsös ragaszkodás, a feszült idegállapot és/vagy depresszió, az aprólékos beszéd, az ingerek feldolgozásának nehézsége, a megtapadt gondolkodási sémák. Az autisták és az Asperger-szindrómások merev belső szabályrendszerükhöz görcsösen ragaszkodnak, a közösségi lét íratlan szabályaival folyamatosan összeütközésbe kerülnek. A gyakori kudarcélmény a szindrómát árnyékként kíséri, ezért a nehéz időszakokban az érintettek fokozott támogatása lehet szükséges

„Az Asperger-szindróma valószínűleg az emberi faj evolúciójának egyik, valami oknál fogva jelentős és értékes állomása lehet”.

Esetenként agresszív, vagy önsebző viselkedési formák is megfigyelhetők, jóllehet jóval gyakoribb a beszűkültség, a depresszió, a túl- vagy alulingereltség, az evészavar és az izolált magatartás.

Forrás: WEBBeteg

Milyen lehet együtt élni és megküzdeni  az Asperger szindrómával magának a betegnek, egy fiatal felnőttnek?Ez az, amit Danielle Jacobs szeretne megosztani velünk. A videót ő készítette saját magáról hogy felhívja a figyelmet a betegségre és a betegekre.

Ez az amikor valaki Asperger szindrómás-magyarázta Jacobs a leírásban- Kérem ne tegyenek negatív megjegyzéseket . Ez valójában megtörtént, nem könnyű megnyitni magam, és megosztani milyen ezt átélni nap mint nap.Ez az amit úgy neveznek összeomlás.És igen, Sámson figyelmeztet! Én tanítottam neki hogy figyelmeztessen a depressziós és önkárosító epizódokra.Nem mindig, de figyelmeztet. Úgy tűnik, hogy  a válasz késik de valójában jövök kifelé a válságból mint általában egy pánikroham után.

Sámson

Sámson a 4 éves rottweiler egy arizonai állatmenhelyről került Danielle Jacobshoz, aki azonnal megkezdte vele a munkát amelynek eredményeként a kutya különböző vizsgákat is tett .

Mint a filmen  látszik most mint ápoló 24 órában 100%-os munkát végez.

A film