Egy enzim tartalmú pirula,amely egyszerűsíti a lisztérzékeny betegek étkezését!

A kutatók azt ígérik a lisztérzékeny betegeknek hogy  nemsokára a kezükben lehet egy új enzimtartalmú gyógyszer. A laktózintoleranciában szenved? betegek már nyugodtan ehetnek tejtermékeket az emésztési zavarok kockázata nélkül ,ha zsebükben lapul a laktáz enzimet tartalmazó doboz. A megközelítés ugyanaz, a tablettának egy olyan enzimet kellene tartalmaznia amely lebontja a beteg ember szervezetében súlyos tüneteket okozó glutént. Az eredmények az  American Chemical Society lapjában jelentek meg.

A coeliákia (vagy lisztérzékenység) az egész szervezetet érint? autoimmun betegség. Kiváltója a kalászos gabonafélékben lév? sikér (glutén) egyik fehérjecsoportja a gliadin, amit az ember normálisan az étkezései során fogyaszt el. A lisztérzékenység leggyakoribb formájában glutén fogyasztás hatására jellegzetesen sérül a vékonybél nyálkahártyája, ami emészt?rendszeri panaszokat és súlyos tápanyag felszívódási zavarokat okoz. Kezelése gluténmentes diétával lehetséges, de gyógyítani egyel?re nem lehet. A diétát egész életen át kell tartani.
A lisztérzékenység nem allergia, de a gliadin ahhoz hasonlóan antigén-antitest reakciót, immunválaszt vált ki a vékonybélben. A vékonybél nyálkahártyájának felületét bélbolyhok növelik, hogy a tápanyagok minél nagyobb felületen szívódhassanak fel. Az immunreakció következtében a bélbolyhok elpusztulnak (boholy-atrófia). A felszívó felület rendkívüli csökkenése miatt valamennyi tápanyag felszívódása romlik, emésztési, felszívódási zavar (malabsorptio) jön létre. Legfontosabb következményei az alultápláltság, vitamin- és ásványi anyag-hiány, és ennek nyomán különböz? betegségek (pl. vérszegénység, csontritkulás).

Az emésztés során  enzimek lebontják a glutént kisebb darabokra, úgynevezett peptidekre, amelyek már csak 33 aminosavból állnak.Ezeket a szervezet már nem tudja tovább bontani és a  legtöbb embernél ezek a darabok ártalmatlanok .Több millió embernél  azonban nem így m?ködik a dolog és ezek a peptidek indítják el az autoimmun  folyamatokat. Ha ezeket a peptideket tovább lehetne bontani valamilyen küls? segítséggel a beteg képes lenne normális étkezésre, csupán az enzim tartalmú pirulát kellene magával hordoznia .

A kutatók egy természetben el?forduló  enzimet megfelel?nek találtak erre a szerepre.A szükséges kémiai módosítások után az enzim a glutén peptidjeit a gyomor savas körülményei között 95%-ban lebontotta,így azok már nem jutottak el a vékonybélbe, hogy ott reakciót váltsanak ki.

Az átalakított enzim kombinált tulajdonságai ígéretes lehet?séget rejtenek a lisztérzékenység egyszer?, szájon át történ? kezelésére.

Forrás: ScienceDaily