Megdöbbentő terápia : zabolázzuk meg férgekkel túlműködő immunrendszerünket -ami még hozzá tartozik az ügyhöz

Természetesen Amerika nem lenne a lehetőségek hazája ,ha az a néhány orvos ,aki érdeklődik a férgekkel történő terápia iránt annyiban hagyta volna a dolgot. Azonban józan ésszel belátható problémák merülnek fel az emberen történő kísérletek során.Ezek közül néhány:a férgek azonos faja nem viselkedik azonos módon különböző emberekben,és minden autoimmun betegségben a szövetek és sejtek különböző formái fordulnak elő ,amelyek betegenként változhatnak.Ennél is aggasztóbb,hogy egyes férgek bizonyítottan rontják az egyes immunológiai és allergiás betegségeket ,ahelyett ,hogy javítanák azokat.A vizsgált személy életkora   egészségi állapota ,és körülményei ,tápláltsága és a férgek száma egyaránt befolyásolják a kiváltott választ.Könnyű belátni ,hogy egy alultáplált kisgyermek egy elmaradott afrikai országban aki állandóan visszafertőződik rengeteg kampósféreggel valószínűleg vérszegény lesz ,és visszamarad a fejlődésben.Viszont Amerikában sok egészséges felnőtt néhány tucat kampósféreggel vagy ostorféreggel a beleiben járkál anélkül hogy tudna róla ,illetve anélkül ,hogy valamilyen betegség jeleit észlelné magán.

Az egyik leglelkesebb féregterapeuta Joel Weinstock ( Tufts University in Somerville, Massachusetts)akinek első tanulmánya 2005-ben jelent meg az Amerikai Gasztroenterológiai Társaság folyóiratában.A vizsgálatokat a Trichuris suis(az ostorférgek egy fajtája,amelynek csak az embrionált petéje fertőzőképes) féreggel végezte aktív colitis ulcerosaban szenvedő betegeken . A betegek 12 héten át ,2 hetes időközönként placebót ,vagy 2500 Trichuris suis petét kaptak , és a vizsgálat összegzésében a következőket írta:az ova (féregpete)terápi biztonságosnak ,és hatásosnak tűnik colitis ulcerosa esetén ,különösebb mellékhatások nélkül.

Ugyanabban az évben Ausztráliában Crohn -betegségben szenvedőkön végeztek horogféreggel ( Necator americanus) vizsgálatokat.

2008 óta  pedig a University of Wisconsin (Madison)  kutatói egy szintén autoimmun betegség a szklerózis multiplex vonatkozásában végeznek vizsgálatot.Már a kutatás háttereként megadott kifejezés is érdekes: probiotikus kezelési stratégia a higieniai hipotézis (lásd korábbi cikkünk)alapján a nem -patogén bélféreg a Trichuris suis petéivel . Az újonnan diagnosztizált ,és korábban nem kezelt betegekkel végzett vizsgálatok eredményét MRI ,illetve immunológiai vizsgálatokkal támasztották alá .A következtetés szerint a kezelés jól tolerálható ,és kedvező trendeket mutat.

Természetesen állatkísérletek is folynak egereken ,amelyek mindegyike pozitív eredményt mutat colitis ulcerosa ,allergia ,és allergiás aszthma estén . A hatás vizsgálata és bizonyítása pedig már a molekuláris biológia szintjénél tart.

Amerikában azonban tilos eladni ,vagy tenyészteni a férgeket de Európa ebben a vonatkozásban úgy látszik kicsit toleránsabb. A sok kutatás eredménye nem maradhat kihasználatlanul. Egy hamburgi székhelyű cég mindezekre a kutatásokra hivatkozva árulja a sokat emlegetett Trichuris suis petéit ,sőt a tengeren túlra ,és Ausztráliába is vállalja a szállítást.A honlapon teljes leírást találhatunk a gyártási eljárásról ,amely a kifejlett férgek begyűjtésével kezdődik  a sertés bélrendszeréből .In vitro körülmények között nyerik ki a férgekből a petéket ,amelyeket összegyűjtenek ,tisztítanak ,és sterilizálnak,pontosan meghatározzák az ” embrionális együtthatót”,beállítják a dózist, ,csomagolják ,és címkézik.

Végül ismét egy történet:Michaelnél 17 éves korában diagnosztizáltak Crohn-betegséget .Három operáción esett túl ,és gyógyszerek tömegét szedte ,amelyekkel csökkenteni tudta a tüneteit ,de csak komoly mellékhatások árán.25 éves korában a rengeteg kutatási anyag átolvasása után elhatározta magát ,hogy kipróbálja a féregterápiát.Követte a szokásos terápiát ,2 hetente ivott 2500 petét három hónapig ,és a tünetei kezdtek csökkenni. Majd 2010 áprilisában 35 horogférget juttatott a testébe a bőrén keresztül, és azt mondja azóta betegsége remissziós fázisban van.”Amikor beszéltem a férgekről az emberek kiakadtak-mondta Michael.De ez nem olyan érzés mintha azt gondolnád ,hogy undorító férgek vonaglanak benned.Az emberek elfelejtik ,hogy életük minden percében billiárdnyi baktériummal élnek együtt.”Mielőtt megfertőzte magát Michael beleiben vérzés ,és gyulladás uralkodott. Amikor idén Moshe Rubin (New York Hospital, Queens)megvizsgálta  Michaelt ezt jelentette ki:a vékonybél szinte teljesen normálisnak nézett ki. Ez ugyan nem egy kontroll vizsgálat ,de a megfigyelés alapján kimondhatjuk ,a féregterápia segített Neki.

E sorok írója az adatgyűjtés során számtalan vizsgálatot talált ,amelyeket férgekkel végeztek ,és a világ vezető orvosi kutatásokkal foglalkozó szakmai lapjaiban tettek közzé.Talán valami lényeges dolog elkerülte eddig a figyelmünket a férgekkel kapcsolatban ? Vagy nem?Mindenki értékelje a fentieket saját józan esze ,és belátása szerint.

2 Comments on "Megdöbbentő terápia : zabolázzuk meg férgekkel túlműködő immunrendszerünket -ami még hozzá tartozik az ügyhöz"

 1. Tojgli | 2011/11/30 at 22:44 |

  Kedves Aurum!

  El tudnád küldeni a honlap címét, ahol ezeket a lárvákat árulják ( ******@digikabel.hu ) vagy nekem az is jó, ha ide felírod. Próbáltam rákeresni a neten, de sajnos nem találtam a megfelelő keresendő szavakat.

  Előre is köszönöm!

  Tojgli

  • Tisztelt olvasónk!

   A keresendő szó a féreg neve ,amellyel a terápiát végzik ,tehát: Trichuris suis.Ezt beírva már magyar nyelvű találat is van .A keresett honlapcím ott megtalálható.Sikeres keresgélést kívánok:Aurum

Comments are closed.