Kis karácsonyi puncs kavalkád

puncsA puncs szinte egybeolvadt, a karácsonnyal, főként a bécsi adventi vásárral, aki volt már ott advent idején, az biztosan megkóstolta már legalább egyszer. Sokakban merül fel a kérdés, hogy melyik is az igazi bécsi puncs, az interneten keringő receptek közül, erre a választ szerintem még a helyiek sem igazán ismerik, valahogy úgy vannak vele, hogy ahány ház annyi szokás. Összegyűjtöttünk pár receptet, amit érdemes kipróbálni.

Angol karácsonyi puncs
Hozzávalók
2,5 dl édes vörösbor
2,5 dl édes fehérbor
1,5 dl rum
5 dl víz
40 dkg cukor
2 db citrom
2 db narancs
Elkészítés
A gyümölcsöket jól megmossuk, letörölgetjük, majd mindegyiket nagyon vékonyan meghámozzuk úgy, hogy a fehér részéből ne maradjon rajta.

Egy edénybe feltesszük forrni a vizet a gyümölcshéjakkal. Amikor már forr, hozzáöntjük az alkoholokat is. Beleszórjuk a cukrot, és éppen csak forráspontig melegítjük. Ekkor belefacsarjuk a 2 narancs és citrom levét. Beleteszünk még pár kockára vágott narancsdarabot is. Jól összekeverjük, de forralni már nem kell. Még forrón poharakba töltve a gyümölcsdarabokkal együtt kínáljuk.

Téli puncs

Hozzávalók:
1 liter feketeribizli-lé
5 dl narancslé
5 dl száraz vörösbor
1-2 db fahéj
4-5 szem szegfűszeg
1 rúd vanília
10 dkg porcukor
1 hámozatlan narancs
Elkészítés:
A ribizlilevet, a narancslevet, a vörösbort, a fűszereket, a hasított vaníliarudat és a cukrot egy főzőedényben elkeverjük és felhevítjük. A narancsot megmossuk, megtöröljük, és kb. fél cm-es szeletekre vágjuk. Ezeket elfelezzük vagy negyedeljük, és a puncshoz adjuk. Tálalás előtt a fűszereket és a vaníliarudat kiszedjük.

Megjegyzés: Gyermekeknek vörösbor nélkül készítjük el. Édes vörösborral is finom.

 

Gyömbéres puncs

Hozzávalók:
0,5 liter vörösbor
0,6 dl szilvalé
0,75 liter fekete tea
2 cl rum
5 dkg barna cukor
2 szem szegfűszeg
2 szem ánizs
1 rúd fahéj
1/4 teáskanál kardamom
1/4 teáskanál őrölt gyömbér
1/2 teáskanál őrölt fahéj

Elkészítés:
A teát a vörösborral és a cukorral felforrósítjuk. Hozzákeverjük a szilvalét, a rumot, a fűszereket, majd 30 percig takarékon főzzük. Ha elkészült, a puncsot poharakba töltjük, és ízlés szerint díszíthetjük. Ehhez használhatunk narancshéjat vagy fahéjat.

 

Vaníliás puncs

Hozzávalók:
0,65 liter forró fekete tea
5 cl rum
8 dkg barna cukor
3 szem ánizs
1 rúd vanília
1/4 teáskanál őrölt fahéj
1 narancs
1 citrom

Elkészítés:
A vaníliarudat hosszában felhasítjuk, kikaparjuk a belsejét, és a rummal együtt a teába keverjük. Hozzáadjuk a barna cukrot, a fahéjat, és az ánizst, és 10 percig hagyjuk összeérni. A forró vízben megmosott narancs és citrom héját lehámozzuk, majd csíkokra vágjuk. A kipréselt gyümölcslevet pedig a puncshoz keverjük. Az italt forrón tálaljuk; a gyümölcsök héjával és fahéjjal díszíthetjük.

Tojásos puncs

Hozzávalók:
4 dl tej
3 cl rum
3 tojás
8 dkg cukor
1 rúd vanília

Elkészítés:
A tojás sárgáját a fele cukorral habosra verjük, közben hozzákeverünk 2 evőkanálnyi rumot. A maradék cukorral a tojásfehérjét kemény habbá verjük, majd ezt a tojáskrémbe forgatjuk. A masszát 8 pohárba szétadagoljuk. A tejet a vaníliarúd kikapart belsejével és a maradék rummal felforrósítjuk, és a poharakba öntjük. Máris tálalhatjuk. Vaníliarúddal díszíthetjük.

 

Mézes-narancsos puncs

Hozzávalók:
0,8 liter almalé
1/2 citrom leve
1/2 narancs leve
4 filter narancstea
3 teáskanál méz
3 karika citrom

Elkészítés:
A tea filtereket leöntjük ½ liter forró, lobogó vízzel, 5 percig ázni hagyjuk, majd kivesszük a filtereket. Az almalét felforrósítjuk, majd a citrom- és narancslével együtt a teához öntjük. Mézzel édesítjük. A citromkarika a díszítésre szolgálhat.

 

Vörösboros puncs

Hozzávalók:
0,75 liter vörösbor
1 dl szederszörp
2 cl rum
1 citrom
15 dkg kandiscukor
1 szem szegfűszeg
1 darabka fahéj
1 teáskanál forralt borhoz vagy mézeskalácshoz való fűszerkeverék

Elkészítés:
A citromot vékonyan meghámozzuk, és kipréseljük a levét. A bort a rummal és a szederszörppel összekeverjük, felforrósítjuk, de nem forraljuk! Ehhez adjuk a kandiscukrot, a fűszereket, a citrom levét és héját, majd az egészet addig melegítjük, amíg a cukor el nem olvad benne. A puncsot citromgerezdekkel díszíthetjük

Kellemes kóstolgatást!