Jó receptek az egészséges öregkorhoz

Öt évre tervezett tudományos programot indít a WHO a betegségmentes öregedést legjobban biztosító étrend összeállítására.    Az öreged? Európa számára indított NU-AGE munkaterv kiemelten foglalkozik a 65 évesnél id?sebb lakosság optimális ételeinek elkészítésével és terjesztésével.
Az orvostudomány fejl?dése miatt a fejlett országokban a születéskor várható élettartam egyre n?. A szakért?k ennek ellenére azt hangsúlyozzák, hogy az életkor kitolódása legfeljebb harmadában köszönhet? az orvoslásnak, ennél sokkal fontosabb a magasabb életszínvonal, a tisztább környezet és az egészségesebb táplálkozás.
Ennek az utolsó tényez?nek a fontosságával és tényleges hátterével azonban aránylag kevés kutatás foglalkozott. A WHO legújabb adatai szerint az utolsó húsz évben az európaiak átlagos életkora hat esztend?vel lett hosszabb. A gond az, hogy az adatok azt is mutatják: kontinensünk öregeinek átlaga hiába számíthat 78. születésnapjának megünneplésére, ha sokan már 60 éves koruk után segítségre, esetleg ápolásra szorulnak.
Becslés szerint 2030-ra az Európai Unió országaiban a lakosság 40 százaléka 65 évesnél id?sebb lesz. A tavaly elindított NU-AGE programban „ételpiramist” állítanak össze, amely szemlélteti az egyes tápanyagok javasolt arányát az id?s emberek étkezésében. Fiatalkori életvitelre vonatkozó ajánlások már korábban is léteztek, kérdés azonban, hogy ez a kés?bbi életszakaszokra is érvényes-e.
Sok adat szól amellett, hogy a táplálkozásnak nagy szerepe van a szervezet gyulladásos folyamataiban. Speciális típusú gyulladás okozza például az érelmeszesedést – amelynek számos szív- és érrendszeri következménye lehet -, ezért ennek az idült gyulladásnak a lassítása alapvet?en befolyásolja az életkilátásokat.
A táplálkozásnak a cukorbetegség megjelenésében és el?rehaladásában is szerepe van. Újabb vizsgálatok eredményei szerint ez az összefüggés a gondolkodási képesség romlására is érvényes. A kutatók kidolgozzák az id?s emberek optimális folyadékfogyasztását, a javasolt étkezési  rostok mennyiségét, valamint bizonyos vitaminok, els?sorban a D- és a B12 vitamin bevitelének arányát.

(MTI) Matos Lajos