Hőség – A nyári melegben gyakoribbak az ételmérgezések

Budapest – A nyári melegben az élelmiszer eredet? megbetegedések is gyakoribbak – figyelmeztetett kedden a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih), amely azt javasolja: az ételeket jól süssük át, a maradékot minél hamarabb h?tsük le, a vásárláskor pedig figyeljünk a termékek fogyaszthatósági idejére.
A hivatal az MTI-vel azt közölte: a legtöbb otthoni ételmérgezést a nyers húsról, csirkér?l, tojásból a fogyasztásra kész élelmiszerre átvitt láthatatlan baktériumok okozzák. Ezért az ételeket – különösen ha azok húst, tojást tartalmaznak – ajánlott jól átsütni, átf?zni. A megmaradt ételt pedig minél hamarabb le kell h?teni, mivel már néhány órányi, szobah?mérsékleten történ? tárolás veszélyes lehet.
A Nébih fontosnak nevezte, hogy mindenki csak megbízható helyen vásároljon; ellen?rizetlen helyen, alkalmi árustól még zöldséget, édességet se vegyünk. Hozzátette, hogy figyelni kell a termékek min?ségmeg?rzési, illetve fogyaszthatósági idejére, a csomagolás épségére, senki ne vásároljon lejárt vagy sérült csomagolású készítményt. Figyelni kell arra is, milyen az adott üzlet tisztasága, az árutárolás rendje.
A megvásárolt termékeket ajánlott miel?bb a megfelel? tárolóhelyre – a h?tend? termékeket a h?t?szekrénybe, a h?tést nem igényl?ket kamrába, jól szell?z?, h?vös helyre – tenni. A zöldségeket, gyümölcsöket 10-15 Celsius-fokon, a húsokat, tejet viszont 5 Celsius-fok alatt kell tárolni – olvasható a közleményben.
Az országos tiszti f?orvos utasítása értelmében szerda éjfélig h?ségriadó van érvényben. Az el?rejelzések szerint a hét végéig folytatódik a kánikula. Kedden, szerdán, csütörtökön és pénteken is 39 fokig emelkedhet a h?mérséklet, de még szombaton is 31-38, vasárnap pedig 30-35 fok körül alakulnak a maximumok.

(MTI)