Hátrébb került a magyar egészségügyi rendszer Európában

Magyarország a 2009-ben mért 20. helyről 2012-re a 28. helyre esett vissza az európai országok egészségügyi rendszerének összehasonlítására törekvő Európai Egészségügyi Fogyasztási Index (EHCI) szerint.
A svéd székhelyű Health Consumer Powerhouse (HCP) kutatóintézet 2005 óta készít ilyen mutatót, a legfrissebb rangsort kedden ismertették Brüsszelben. A lista élén Hollandia, Dánia, Izland, Luxemburg és Belgium áll.

Arne Björnberg, az intézet vezetője a témáról kiadott közleményben azzal indokolta a magyar visszaesést, hogy “Magyarországon 60 éven át állami finanszírozású egészségügyi rendszer működött, ám a feltételek évről évre romlanak”. Úgy vélte, az alapvető szolgáltatások “még működnek, ám az egyenlőség és a méltányosság terén már egyre inkább hiány mutatkozik”.

A intézet szerint egyébként az index az európai egészségügy folyamatos javulását tükrözi, de azt is mutatja, hogy a gazdasági válság által jobban sújtott országokban nőnek a drága műtétek várólistái, nő a nem támogatott kezelések körének aránya, továbbá az újfajta gyógyszerekhez való hozzáférés nem javul.

Forrás:MTI