Furcsa tudomány:ha élni akarsz egyél csipszet, fánkot, cukrot…és SEMMI ZÖLDSÉG!

Amikor Justin Hansennek azt mondták, hogy a belei állapota miatt egész életében szigorúan korlátozott diétát kell követnie  lesújtotta a hír.De aztán kiderült pontosan mit is kell korlátoznia.Úgy tűnik a számomra ideális táplálékok: hamburger,csipsz,csokoládé,zsíros tej, sütemények, kekszek,kolbászos szendvics.A dietetikus azt ajánlott olyan nassolásokkal fokozzam a kalóriabevitelt mint a cukros fánkok,burgonyaszirom,melaszos puding.Nehezen tudtam elhinni. Ahhoz, hogy életben maradjak “műkaját ” kell ennem.

Justin 51 éves, Brightonban él a barátnőjével, és  Crohn-betegségben szenved ami kb.60 000 britet érint.

A Crohn-betegség gyulladásos bélfolyamat, amelyet hányás, hasmenés, fájdalom, fogyás, fáradtság kísér, és néhány esetben,mint Justinéban is egy komplikáció.Ilyenkor a gyulladás annyira tönkreteszi a beleket,hogy sebészi úton el kell távolítani azok egy részét. A paciensek száma akiknél a teljes belet el kell távolítani kb. 300 egy év alatt-mondja Dr Simon Gabe gastroenterológus (St Mark’s Hospital in Harrow,London).

A bél átlagos hossza változó,  3.5 métertől 8 méterig.Az a kritikus hossz, amely szükséges az életben maradáshoz  1 méter.Az a probléma, hogy amikor a bél nagyon lerövidül, az élelmiszer gyorsan áthalad rajta, és a benne levő kalóriák ( tápanyagok,folyadékok, elektrolitok) nem tudnak felszívódni a szervezetbe.Ha a tápanyagoknak csak a fele szívódik,kétszer annyit kell enni,és ha a bél nagyon rövid,mint Justin esetében, még ennél is többet.

Mi több,teljesen ellene kell fordulni annak a táplálkozási  bölcsességnek, hogy az egészség érdekében zöldségeket és gyümölcsöket kell fogyasztani.A betegnek kerülnie kell a magas rosttartalmú ételeket amelyek nem engedik felszívódni a szénhidrátokat, zsírokat, cukrokat.Ilyenkor magas kalóriatartalmú diétát javasolunk,amely kevés mennyiséggel párosul-mondja Dr. Gabe.Zsíros,sóban, és finomított szénhidrátokban gazdag ételeket javasolunk, mint a fehér kenyér és a kalács, mivel ezekben kevés a rost, és sok a kalória.A betegeknek annyiszor kell enniük  ahányszor csak tudnak, különben nem tudják kezelni a súlyproblémájukat.

Ha nem tudnak elég kalóriát fogyasztani,drámaian veszítenek a súlyukból,és vészesen lesoványodnak.Ilyenkor intravénás tápláláshoz kell folyamodni napi rendszereséggel. A folyékony tápanyag egy mellkasi vénán keresztül rögtön a véráramba jut. Erre a technikára megtanítják a betegeket,hogy otthon végezhessék ,néha nyolc órán keresztül minden éjjel.Évente körülbelül 4000 ember kerül erre a sorsra a nagyon rövid megmaradt bélszakasz miatt.

Justin betegsége 2001 októberében kezdődött.Az első hónapokban megduzzadtak az ízületei, fekélyek jelentkeztek a szájában ,és elfertőződtek a körmei.

“Mindig fitt és egészséges voltam, most azt éreztem a testem összeesküdött ellenem, és küzdenem kell azért is, hogy egy rövid sétát tegyek.”

Kezdetben a tünetek annyira véletlenszerűek voltak, hogy senki sem tudta mi történik, pedig számtalanszor elment konzultációra a háziorvosához.Egészen 2003-ig-amikor elkezdődött a hányás és hasmenés- nem vették komolyan a dolgot. Végül Justin huga Lou, aki nővér, a sürgősségi osztályra küldte,ahol egy röntgennel megállapították, hogy a vastagbele már a szétfoszlás állapotához van közel.A további vizsgálatok kimutatták, hogy Crohn-betegségben szenved.

Sürgős műtéttel eltávolították a vastagbelének egy részét, majd további műtétek következtek. Még ez sem volt elég, szövődmény alakult ki, a megmaradt bél fekélyes lett.Kilenc hónapot töltöttem kórházban kétségbeesetten, nem ettem öt hónapig, és a beleim szétesőben voltak.A súlyom a felére csökkent,és néha azt reméltem mikor becsuktam a szemem, hogy soha többet nem kell kinyitnom-mondja Justin.

De nem így történt. Az orvosoknak sikerült stabilizálniuk Justin állapotát, és öt hónap múlva újra enni, és inni kezdett.Ekkor azt mondták Neki, hogy egy bizonyos diétát kell követnie egész életében, ha élni akar.Napi 4-5000 kalória!

Fokozatosan kezdtem egyre többet enni,mindig tekintettel a kalóriákra.Kétségbesetten igyekeztem feltölteni a szervezetem, emlékszem a tejet meg a turmixporokat még fagylalttal kevertem . A csipszeket “receptre ” írták fel nekem.Ironikus,hogy sose szerettem a műkajákat, vagy a túl sok csokoládét, és olyan dolgok után sóvárogtam,mint az alma meg a saláták.

Egy tipikus reggeli :pirítós fehét kenyérből vajjal és lekvárral ,kolbász, bacon, tojás. Délelőtt ajánlott egy kis fánk, sült krumpli ,vagy krémes torta,ebédre kolbász vagy szendvicsek lehetőleg majonézzel,este aztán húsok, hal vagy csirke, krumpli, rizs  vagy tészta,sok só ,végül egy lekváros,vagy tejszínes nehéz édesség,és  semmi zöldség egész nap.

Természetesen a betegek emellett a “diéta” mellett vitamin és ásványi anyag  kiegészítésre szorulnak.

Bár Justin igyekszik fenntartani a kalóriaegyensúlyt ,mégis szüksége van az intravénaás táplálás lehetőségére egy kanülön keresztül, amely állandóan  a testére van szerelve.

Alison Culkin dietetikus szerint -aki tanácsokkal látja el Justint -ezek a betegek nagyon nehezen tudják elfogyasztani a kellő mennyiségű kalóriát,mert megundorodnak az ételtől,hányingerrel küzdenek ,vagy egyszerűen nincs étvágyuk.

A kutatók a St. Márk kórházban azzal kísérleteznek, hogy a páciens saját őssejtjeinek segítségével  új bélszövetet próbáljanak növeszteni  laboratóriumban amellyel pótolják a károsodtott szövetet. Ezzel a technikával a kilökődés veszélye is kivédhető lenne.

Justin,és barátai most fejeztek be egy jótékonysági utat Manchesterből Londonba, melynek során pénz gyűjtöttek a kórház számára.

Fel akarom hívni a figyíelmet a problémákra ,amelyekkel ezeknek a betegeknek meg kell küzdeniük ,és reményt adni az újonnan diagnosztozáltaknak . Én vagyok a példa rá, hogy lehet normális életet élni.Bárcsak az orvosom előbb diagnosztizálta volna a betegségemet ,talán egy csomó dolgon nem kellett volna keresztül mennem.

Forrás:DailyMail online