Egészségügyi államtitkárság: több mint tízmilliárd forinttal csökkent a kórházak adósságállománya

Budapest, – Negyedév alatt összesen 10,8 milliárd forinttal csökkent a kórházak adósságállománya – közölte az egészségügyi államtitkárság pénteken az MTI-vel.

    A közlemény szerint a fekvőbeteg-szakellátást nyújtó szolgáltatók kötelezettségállománya a szeptember 30-ai állapothoz képest 123 milliárd forintról a múlt év végére 112,2 milliárd forintra csökkent. A fekvőbeteg-ellátást végző egészségügyi szolgáltatók határidőn túli kötelezettsége tavaly a harmadik negyedév végén még 43,3 milliárd forint volt, az év végére viszont 14,6 milliárd forinttal, 28,7 milliárd forintra csökkent.
Mint kifejtették, a 2011. év negyedik negyedévére vonatkozóan is összesítették a fekvőbeteg-szakellátók, valamint a heti kétszáz szakorvosi és nem szakorvosi óraszámnál nagyobb kapacitással rendelkező járóbeteg-ellátók pénzügyi helyzetét felmérő adatlapokat.
A Nemzeti Erőforrás Minisztérium egészségügyért felelős államtitkársága összevetette a harmadik és a negyedik negyedévi adatokat. Eszerint az összes adatot szolgáltató járóbeteg- és fekvőbeteg-szakellátó intézmény mutatóit figyelembe véve az összes kötelezettség 133,1 milliárd forintról 116,4 milliárd forintra csökkent. Az intézmények lejárt kötelezettsége 14,6 milliárd forinttal, 29,2 milliárd forintra csökkent.
Az államtitkárság hozzátette, hogy a “nagymértékű csökkenésben” alapvető szerepet játszik az Egészségbiztosítási Alap több mint 21 milliárd forintos előirányzat-maradványának múlt év végén történt szétosztása is.
Kiemelték: az államtitkárságnak továbbra is kiemelt célja az ellátórendszer folyamatos monitorozása és fejlesztése. “Az adatok átfogó feldolgozása és elemzése is segíti az egészségügyi intézmények gazdálkodásának megismerését, az egészségügyi ellátórendszer átláthatóságát” – írták a közleményben.

(MTI)