ECDC: Továbbra is növekszik az influenza terjedése Európában

Országonként eltérő ütemben ugyan, de továbbra is növekszik az influenza terjedése Európában. A terjedés földrajzi iránya ugyanakkor nem rajzolódik ki egyértelműen – közölte legfrissebb jelentésében az Európai Betegségmegelőzési és Járványügyi Központ (ECDC). A központ igazgatója hozzátette: korai lenne még találgatásokba bocsátkozni arról, hogy az idén mérsékelt vagy súlyos lesz-e az influenzaszezon Európában.
Az 5. héten tizenegy ország számolt be közepes influenza aktivitásról, növekvő tendenciáról pedig tizennyolc. A figyelő szolgálatban résztvevő orvosok által beküldött légúti minták 42 százalékában mutatták ki az influenza vírusát, de az egyes országok között nagyok a különbségek: a pozitív minták aránya 3 és 85% között változik. A bizonyítottan influenza okozta megbetegedések közel 96 százalékáért az influenza A vírus felelős, a többi esetben az influenza B vírus kóroki szerepét igazolták.
A megelőző héthez képest most már nem csak Spanyolországban és Olaszországban, hanem Belgiumban is kiterjedt járványok alakultak ki. A múlt heti hat után már tíz ország jelentette, hogy az új esetek előfordulási gyakorisága átlépte a járványküszöböt.

Forrás: ÁNTSZ /Facebook