A londoni légszennyezés befolyásolhatja néhány olimpikon teljesítményét

A megerőltető testmozgás, és London szennyezett levegője ebben a kombinációban extra légzési problémákat okozhat azoknál a sportolóknál,akik fizikai terhelés által kiváltott bronchokonstrikcióban szenvednek.

A becslések szerint minden 16. olimpiai sportoló érintett az American Academy of Allergy, Asthma & Immunology (AAAAI) szerint. Az olimpiai sportolók közötti magasabb előfordulást nehéz észre venni, mert nem mint krónikus asztma jelentkezik, hanem kifejezetten az intenzív testmozgással hozható összefüggésbe  a légutak szűkülete. Ezért nevezik fizikai terhelés által kiváltott aszthmának is (exercise-induced asthma EIA ) .Tünetei a nehézlégzés, mellkasi szorító érzés, légszomj, köhögés.Szakértők azt mondják, bár ismerik a lehetséges kiváltó tényezőket, nem teljesen értik a betegség kialakulásához vezető események láncolatát( patogenezis).

A beteg általában a testmozgás megkezdése után 5-20 perccel észleli a tüneteket, a száján át kezdi venni a levegőt, amely így nem melegszik fel ,és nem telik meg párával ahogy az orrjáratokban tenné, és ez a hörgőkben gyulladáshoz vezet.Ezt követi a légutak beszűkülése ,amely tovább akadályozza a levegő áramlását.A tünetek néha az edzés befejezése után jelentkeznek.

Londonban a levegőszennyezettség az olimpiai játékok alatt magas, a nitrogén-monoxid, a kén-dioxid, és egyéb szennyező anyagok pedig irritálják a légutakat, és akár aszthmás rohamot is okozhatnak.

A doppingellenes szabályok változásának eredményeként néhány asztma-ellenes gyógyszert már szabad használni az olimpiai játékok alatt.A szakértők egyetértettek abban, hogy a testmozgás egészséges, és az asztma nem akadályozhatja az emberek részvételét a sportban.