A hosszú élet nyolc íze

A somok fásféle növények, amelyeket az emberiség már több ezer éve ismer és használ. Néhány somfajta termése novemberben érik be, ellenáll a hidegnek és az idő múlásának, így az életerő és a hosszú élet jelképévé vált. Ezzel a céllal fogyasztotta a som termését valaha a kínai császár is.

A som fája igen értékes. Egy ismeretlen keresztény legenda szerint somból faragták Jézus keresztjét. A fát szépsége és keménysége miatt gyakran használják intarziás díszítésre, fogantyúk, botok, gyümölcsprések, vágódeszkák készítéséhez. Korábban a som ágait (kéreg nélkül) fogtisztításhoz használták, de fájából készítettek nyílvesszőt is.

A közkedvelt ázsiai

A somfélék (Cornaceae) családjába megközelítőleg 50-fajta növény tartozik. Közép-Ázsiából származik, és napjainkig leginkább az északi félteke mérsékelt éghajlati övében terjedt el. A somfajok szeretik a fényt, de a túl nagy meleget nem. Talaj tekintetében nem igényesek. Egy-egy példányukkal, sűrű ligeteikkel találkozhatunk erdők szélén, patakok mentén vagy autópályák melletti, élő kerítések kialakításánál.

A som lombhullató cserje vagy fa, ritkaságszámba mennek bizonyos északi gyógynövény fajtái, amelyeknek fás gyökértörzsük van. Levélnyeles egyszerű levelei fajtától függően váltakozó vagy keresztben átellenes állásúak. A különböző virágzatokba csoportosuló, apró sárga virágok megtermékenyítése után születnek különböző színű csontártermései. A termés rendszerint ehető, és olyan finom, hogy az állatok, a madarak más termésekkel szemben is előnyben részesítik, ezért somcserjéket gyakran ültetnek gyümölcsöskertek és egyéb kiskertek köré.

Finom, édes, védett

A som néhány fajtája természet adta szépség, ám létezik olyan is, amelyet kifejezetten díszítő tulajdonságáért nemesítettek. A kevésbé gyakori somok, kora tavasszal feltűnő, napsárga virágokkal és a virágzat körül feltűnően megnagyobbodó levelekkel hívják fel magukra a figyelmet. A változatos levélzetű cserjés somok télen is világos színű ágakkal vonzzák a tekintetet. A húsos som és a veresgyűrű som Csehországban könnyedén megtalálható, tavasszal a legkorábban virágzó cserjék közé tartozik.

A húsos som védett növény! Ősszel világos piros terméseivel ragadja meg a figyelmet. Termése édes-savanyú, fanyar, magas a C-vitamin-tartalma, ehető. Kiváló kompótba, lekvárként, szirup formájában és mártásba.

A gyógyhatás tekintetében nagy jelentősége van a japán somnak (Cornus officinalis). Ez a fajta Kína, Japán és Korea hegyoldalain növekszik (és orvosi célokra termesztik is). Nálunk néhány igen értékes növénygyűjtemény nagyra értékelt kiállítási darabja csupán.

A japán som nagyban hasonlít a húsos somhoz, képes akár 10 m magasra megnőni, a datolyáéhoz hasonlatos, vöröses termésének hatalmas magja van. Termését a beérés után szokás gyűjteni (ősz végén), és kimagozás után gyorsan meg kell szárítani. Nagyon finom, édes, és a C-vitaminon kívül szerves savakat, glükozidokat, keserűanyagokat, gyantát és nagy mennyiségű tannint tartalmaz.

A hosszú élet nyolc íze

A japán som terméseit gyakran alkalmazzák a hagyományos kínai orvoslásban a jin–jang egyensúly megerősítésére. Több ezer éve használatos rosszullét, fülzúgás, fejfájás, impotencia, korai magömlés, inkontinencia, túlzott izzadás, mellkas gyengeség stb. esetén. A japán som termése megtalálható a híres kínai “nyolc ízű orvosságban” is, amelyet cukorbetegségre, krónikus vesegyulladásra és alacsony libidóra is alkalmaznak.

A modern kutatások alátámasztják a somról feljegyzett ősi ismereteket: támogatja a máj és a vese működését, vizelethajtó hatású, és csökkenti a magas vérnyomást. Kiváló segítőtársunk a cukorbetegség elleni küzdelemben: serkenti a természetes inzulintermelést, és gátolja a vércukorszint ingadozása okozta, lassú vesekárosodást.

Emellett a kutatások bebizonyították az is, hogy a somból készített főzet szembeszáll a krónikus légúti, bőr- és bélfertőzéseket okozó “arany” Staphylococcus (vagyis a Staphylococcus aureus) káros hatásával, kiváló antioxidáns, segít megelőzni az érelmeszesedést, valamint egyéb szív- és érrendszeri megbetegedéseket.

A som kiváló szolgálatot tesz a tél végén is – fizikai és lelki szinten egyaránt –, teaként fogyasztva vagy a kertben virágzó, a szemet gyönyörködtető cserje formájában.

Írta:
Vladimír Vonásek

Szakmailag ellenőrizte és kiegészítette:
Németh Imréné Éva