Virágzás előtt a parlagfű

Idén a parlagfű pollenszemeit július első felében még csak szórványosan, egy-egy állomáson észlelték az Országos Környezetegészségügyi Intézet Aerobiológiai Hálózatának adatai alapján.Dr. Páldy Anna, az Országos Környezetegészségügyi Intézet mb. főigazgató-helyettes főorvosa az Országos Tisztifőorvosi Hivatalban megtartott tájékoztatón többek között ismertette 2010 és 2011 parlagfű adatait, felvázolta az idei várható tendenciát, valamint bemutatta a Parlagfű Pollen Riasztási Rendszert.

Idén az esőzések elmúltával és a hőmérséklet tartós emelkedésével augusztus elejére várható, hogy országszerte megjelenik a parlagfű virágpora a pollencsapdákban, a hónap közepén pedig már várhatóan mindenhol tüneteket okozó koncentrációban lesz jelen a levegőben. Csúcsát a sokéves tapasztalat alapján augusztus utolsó, illetve szeptember első hetében éri majd el a koncentráció.

A parlagfű pollenterhelést jelentősen befolyásolja az időjárás. Május végén, a növény fejlődéséhez szükséges a csapadék. Később azonban, a virágzási időszakban, a sok eső kimoshatja a levegőből a pollenszemeket – időszakosan enyhítve a terhelést. Azonban az eső elmúltával a pollenszórás azonnal elindul, a pollenkoncentráció ismét emelkedik. Július és augusztus hónapokban a tartós hőség és a szárazság a parlagfű elszáradásához vezethet, ami csökkentheti a terhelést.

A parlagfű pollenszórására 2011-ben is erős hatással volt az időjárás. Az év egésze jóval szárazabb volt, mint a megelőző esztendő. Így május-júniusban a kevés csapadék a parlagfű növekedésének sem kedvezett. Ehhez a hatáshoz hozzáadódott az is, hogy a júliusi időszakban – a virágzás kezdetekor – szokatlanul sok csapadék esett és a hőmérséklet is alacsonyabb volt, ami késleltette a parlagfű pollenszórásának kezdetét. Augusztusban a hőség és a szárazság a szezon nagyobb részében alacsonyabb terhelést eredményezett, a csúcsérték azonban kiugróan magas volt. A meleg, csapadékmentes ősz elnyújtotta a szezon végét, a tartós szárazság miatt a terhelés mégsem lett erősebb, mert a parlagfű jelentős része is kiszáradt.

2012-ben eddig még a tavalyinál is kevesebb volt a csapadék, és már két hőséghullámon is túl vagyunk – ennek megfelelően a parlagfű virágzása késésben van 2011-hez képest. Ha továbbra is kevés lesz a csapadék és ehhez magas hőmérséklet is társul, akkor valószínűsíthető, hogy a tavalyinál alacsonyabb lesz a pollenterhelés.

A parlagfűszezonban az allergiás betegek nagy száma miatt nagyon fontos a lakosság folyamatos tájékoztatása az aktuális parlagfű helyzetről. Ennek érdekében naponta frissítjük honlapunkon (oki.wesper.hu) a pollenjelentést a Budapesten, Miskolcon, Pécsett és Zalaegerszegen mért aktuális adatokkal. Augusztustól ismét működtetjük majd a Parlagfű Pollen Riasztási Rendszert (PPRR) is. Ennek keretében minden héten szerdán teljes országos parlagfű jelentést teszünk közzé. A szolgáltatás fontos része egy térkép, amely a parlagfű pollen területi eloszlását hitelesen ábrázolja az Aerobiológiai Hálózat állomásain mért heti átlagkoncentrációk alapján. A heti átlagkoncentráció értékeket kategóriákba sorolva készül a színes térkép – az egyes csoportokhoz pedig a jelmagyarázatban megadottak szerinti egészségügyi hatások társíthatók.

(ANTSZ)