Vérnyomáscsökkentő tabletta helyett friss gyümölcs

Norvég kutatók bebizonyították, a kivi hatásos vérnyomáscsökkent?, rendszeres fogyaszta a vérnyomást a normál értékhez közelíti – olvasható a J. Human Hypertension cím? folyóirat tanulmányában.

    Rune Blomhoff és munkatársai évek óta foglalkoznak a kivi hatásainak kutatásával. Korábban bebizonyították, hogy az eredetileg Kínából származó gyümölcs gátolja a véralvadás alapjául szolgáló vérlemezkék összecsapódását.
A kivi szinte minden fontos vitamint tartalmaz, gazdag antioxidáns vegyületekben. Európában a gyümölcs f?ként akkor terjedt el, amikor a kivi termesztésének vezet? országa a II. világháború után Olaszország lett.
A norvég kutatók szív- és érbetegség szempontjából kiemelten veszélyeztetett vizsgálati alanyokat választottak. Igen kövér, er?s dohányos férfiakat kértek részvételre. A vizsgálatot 100, emelked?ben lév? vérnyomású vagy már eleve magas vérnyomású férfi fejezte be. El?ször egy hónapig arra kérték a résztvev?ket, hogy ne szedjenek gyógyszereket, antioxidáns készítményeket, és mivel a véralvadás kérdése is érdekelte a vizsgálókat, ne vegyenek be aszpirint.
Véletlenszer? elosztás szerint 33 résztvev? naponta három kivit fogyasztott, ugyanannyi vizsgálati alany mindenféle más gyümölcsöt és zöldséget evett ugyanolyan mennyiségben, végül a többiek a megszokott étrendjüket tartották.
A kivicsoportban már a kissé emelkedett vérnyomású résztvev?k vérnyomása is csökkent, de a magas vérnyomásúak els? értéke, a szisztolés vérnyomás átlag 15 Hgmm-el ment lejjebb, a második érték, a diasztolés nyomás 13 Hgmm-el lett alacsonyabb. Ez új gyógyszerek bevezetésekor is kiemelked? hatásnak számít.
A kivi a vérnyomást növel? enzím hatását is gátolta, és a véralvadási készséget csökkentette. Ez azt jelenti, hogy háromféle kedvez? szívvéd? hatása van.

 (MTI; Matos Lajos)