Vérnyomáscsökkentő sajt?

Csökkentette a betegek vérnyomását a Grana Padano olasz parmezán sajt beiktatása enyhén magas vérnyomásban szenved?, ACE-gátló gyógyszereket nem szed? egyének étrendjébe egy olasz vizsgálat tanúsága szerint.

Az Európai Unió lakói közül minden harmadik-negyedik feln?ttnek emelkedett a vérnyomása és ez a szív-és érrendszeri betegségek, különösen az agyi katasztrófa egyik legnagyobb kockázati tényez?je. Sokan igyekeznek a tabletták helyett természetes gyógyszereket szedni és most kiderült, ezek közé sorolható a Grana Padano sajt is.
A magas vérnyomást kutatók szervezetének (ESH) Londonban megrendezett európai kongresszusán nagy felt?nést keltett Giuseppe Crippa professzor és munkatársainak el?adása, akik a híres olasz parmezán sajt, a Grana Padano vérnyomáscsökkent? hatásáról végzett tanulmányukat ismertették.
A csaknem ezer éve készített sajtnak erre a hatására még soha nem figyeltek fel. A sajtfélét a cisztercita szerzetesek kezdték készíteni. A kizárólag a Pianura Padana völgyben el?állított tejterméket akár három éven keresztül érlelik és így fogyasztják.
Crippa professzor és csapata viszont azt figyelte meg, hogy a magas vérnyomást hatásosan csökkent? készítmény a 9-12 hónapig érlelt változat.
Az olasz orvosok 29 magas vérnyomásban szenved?, de a gyári gyógyszereket visszautasító beteget vizsgáltak. A betegek két hónapon keresztül egyébként változatlan étkezésüket napi három deka Padano sajttal is kiegészítették. Volt még 16 hasonlóan emelkedett vérnyomású beteg is, akik ugyancsak nem szedtek tablettát, de sajtot sem kaptak – ez volt a kontrollcsoport.
Mindkét csoport tagjainak vérnyomását nemcsak a rendel?ben mérték meg, hanem a kezelés el?tt és annak végén 24-órás automata vérnyomásmérés is történt. A sajt hatására a vérnyomás els?, szisztolés értéke átlag nyolc higanymilliméterrel lett kevesebb, a diasztolés, a „per” érték pedig átlagosan hat higanymilliméterrel csökkent, a kontrollcsoport tagjaiéhoz képest.
A kutatók szerint a Padano sajtban speciális tripeptid található, melynek hasonló vérnyomáscsökkent? hatása van, mint az angol nevéb?l alkotott bet?szóval ACE-gátlónak nevezett tablettának.
A vitában elhangzott, hogy ilyen tripeptidek svéd- és holland joghurtfélékben is léteznek, de a legnagyobb mennyiségben a gyógyhatású anyagok az olasz sajtban fordulnak el?.

(MTI; Matos Lajos)