Várhatóan januártól hatályos az élelmiszerek transzzsírsav-tartalmát szabályozó rendelet

transz-zsir(MTI) – Minden ötödik élelmiszerminta transzzsírsav-tartalma meghaladja a határértéket, egyes élelmiszercsoportokban ez az arány eléri a 40 százalékot – derült ki az Országos Élelmezés- és Táplálkozástudományi Intézet (OÉTI) vizsgálataiból. A szív- és érrendszerre károsan ható, az élelmiszerek el?állításakor keletkez?, a megengedettnél magasabb mesterséges transzzsírsavat (TFA) tartalmazó élelmiszerek betiltását célzó rendelet várhatóan 2014 januárjában lép hatályba.
Az Emberi Er?források Minisztériuma márciusban készítette el az élelmiszerek TFA-tartalmának korlátozásáról szóló rendelettervezetet, amelynek lényege, hogy tilos lenne forgalomba hozni olyan élelmiszert, amelynek zsírtartalmában a transzzsírsavak aránya meghaladja a két százalékot. A rendelettervezet el?írja továbbá, hogy a gyártói nyilvántartásban szerepelnie kell az ételalapanyagok transzzsírsav-tartalmának, különös tekintettel az olajokra, zsírokra, zsíremulziókra, amelyeket a gyártó az élelmiszer el?állításakor összetev?ként felhasznál vagy alkalmaz.
Októberben befejez?dött a rendelettervezet európai uniós jóváhagyása – mondta Szöll?si Réka, az Élelmiszer-feldolgozók Országos Szövetségének (ÉFOSZ) titkára az MTI-nek, hozzátéve, hogy egy kétéves egyeztetési folyamat zárul le a rendelet kihirdetésével. Mint mondta, a várhatóan januárban megjelen? rendelet tartalmaz majd egy 12 hónapos türelmi id?t, a gyártók azonban már eddig is sokat tettek azért, hogy csökkentsék ezt a káros anyagot az élelmiszerekben.
A ÉFOSZ titkára kiemelte, a türelmi id?t a szükségtelen gazdasági károk kiküszöbölésére hozták, tehát az el?re csomagolt élelmiszerek esetében a hatályba lépést követ?en még 12 hónapig forgalomba hozható az a termék, amelyet már legyártottak. Szöll?si Réka megjegyezte, elfogadható szabályozás született.
Az utóbbi évtizedekben derült ki, hogy az összes zsírok közül a transzzsírsav jelenti a legnagyobb veszélyt az egészségre, károsítja az érfalat, szív- és érrendszeri megbetegedéseket okoz. Pados Gyula belgyógyász f?orvos, táplálkozási szakember korábban arról beszélt, hogy például a ’90-es években még mindenki „zászlóviv?je” volt a margarinfogyasztásnak, de kés?bb kiderült, a margaringyártás technológiai folyamata okozta a magas, mintegy 10 százalékos transzzsírsav-tartalmat. Azóta a technológiai változott, és a Magyarországon forgalomban lév? margarinok majdnem transzzsírsav-mentesek.
A f?orvos elmondta azt is, hogy más élelmiszerek el?állításánál is jelen van a transzzsírsav, de a gyártó cégek önkorlátozásával és az egységes szabályozással minimálisra lehet szorítani e káros összetev? arányát.
Az OÉTI a témában novemberben konferenciát rendez, amelynek célja – a nemzetközi helyzet, egyes országok gyakorlata, az Egészségügyi Világszervezet (WHO) vonatkozó politikájának bemutatásán túl – a hazai kereskedelmi forgalomba kapható, még kockázatos élelmiszerek ismertetése, lakossági ajánlások megfogalmazása és a rendelettervezet bemutatása.
A konferencián a tervek szerint megszólalnak az élelmiszeripar azon szerepl?i, akik már most megfelelnek a rendeleti szabályozásnak, illetve azok is, akik az átállás el?tt vannak.

Az élelmiszerek transzzsírsav tartalmáról itt találhatunk tájékoztatót

Click to access tfacsop.pdf