Tanulmány a cukrozott, koffeines italok és a diabétesz kapcsolatáról

(MTI/Reuters) – Százezernél több ember egészségét követték nyomon 22 éven át amerikai kutatók abban a tanulmányban, amelyben a cukrozott és a koffeintartalmú italok kapcsolatát kívánták feltárni a 2-es típusú diabétesz kockázatával.

A cukrozott italok fogyasztói közül 23 százalékkal több férfinál és n?nél alakult ki cukorbetegség, ám a diabétesz kockázata függetlennek bizonyult attól, hogy a rendszeresen fogyasztott üdít? koffeintartalmú vagy koffeinmentes volt. A kávéfogyasztók körében viszont függetlenül attól, hogy koffeintartalmú vagy koffeinmentes kávét ittak, némiképp kisebbnek bizonyult a cukorbetegség kifejl?désének kockázata.
Az elmúlt évtizedek kutatásainak némelyike felvetette, hogy a koffein jelenléte a szervezetben átmenetileg akadályozhatja a cukor hatékony lebontását. Más kutatások ugyanakkor a kávé és tea jótékony hatására találtak bizonyítékot. Hu és kutatócsoportja arra keresett választ, hogy növeli-e a cukrozott üdít?k fogyasztóinak diabéteszkockázatát, ha az ital egyúttal koffeint is tartalmaz.
„A kávé hasznos lehet, a koffein pedig úgy t?nik, hogy sem pozitív, sem negatív hatással nincs a diabétesz kockázatára” – összegezte Frank Hu kutatásvezet?, a Harvard Egyetem munkatársa.
A cukorbetegség 26 millió gyereket és feln?ttet érint az Egyesült Államokban, ez a teljes lakosság mintegy 8 százaléka.
A Harvard szakemberei vizsgálatukba 75 ezer n?t és 39 ezer férfit vontak be, akiknek szokásait és egészségi állapotát az 1980-as évekt?l 22 éven át követték nyomon. A tanulmány eredményeit a The American Journal of Clinical Nutrition cím? szakfolyóiratban ismertették a szerz?k.