Szívünk napja – Naponta hetvenen halnak meg hirtelen szívhalálban Magyarországon

Magyarországon naponta hetvenen halnak meg hirtelen szívhalálban, holott ha a szívinfarktus jeleit észlelve azonnal mentőt hívnának, akkor jelentősen javítani lehetne a túlélési statisztikákat és az infarktus utáni életminőséget – mondta Kiss Róbert Gábor, a Magyar Kardiológusok Társaságának (MKT) elnöke csütörtökön Budapesten, sajtótájékoztatón.

Magyarországon még mindig többségben vannak azok, akik hiába tapasztalják magukon az infarktusra utaló jeleket, mégsem tesznek semmit, ezért Javítsd a reakcióidődet! szlogennel társadalmi célú kampányt indít az MKT.
Kiss Róbert Gábor, a társaság elnöke, a Magyar Honvédség Egészségügyi Központ (MH EK) kardiológiai osztályának osztályvezető főorvosa kiemelte: a magyar lakosságnak meg kell tanulnia, hogy a mellkasi fájdalmat komolyan kell venni, ha nem múlik el rövid időn belül, akkor haladéktalanul mentőt kell hívni. Minden 30 perc késlekedéssel 7-8 százalékkal nő a szívinfarktust követő halálozás veszélye.
Kifejtette: ha a heves mellkasi fájdalom néhány percnél tovább tart, az a szívinfarktus jele lehet, “ilyenkor nem szabad késlekedni”, azonnal mentőt kell hívni. Ha a szívkoszorúér elzáródik, akkor a szív nem tudja ellátni magát vérrel, és egyre nagyobb része kezd elhalni. “Ez halálos szövődmény” – hangsúlyozta az MKT elnöke, hozzátéve: az idő múlásával egyre nagyobb a szívhalál veszélye.
Kiss Róbert Gábor felhívta a figyelmet arra: a magyar egészségügyben a kardiológiai ellátás, annak sürgősségi, mentési területe is kiemelkedőnek számít. Csak arra van szükség, hogy a beteg időben jelentkezzen – emelte ki a főorvos, hozzátéve: 19 korszerű szívcentrum arra vár, hogy értesítsék őket.
Burány Béla, az Országos Mentőszolgálat főigazgatója közölte: a betegek legalább egyharmada több mint 12 órát vár arra, hogy orvoshoz forduljon. Ha a nyomó jellegű mellkasi fájdalom nem múlik el 5 percen belül, azonnal mentőt kell hívni – szögezte le.
Kitért arra, hogy a kardiológiai ellátás minden területen sokat fejlődött az elmúlt években. Már minden mentőautóban van olyan készülék, amely a beteg EKG-ját azonnal továbbítja a szívcentrumnak. Emellett már a mentő kiérkezése előtt telefonon is segíteni tudnak a beteg környezetének abban, hogy mit tudnak tenni, szükség esetén hogyan kezdjék meg az újraélesztést.
Becker Dávid, a Magyar Kardiológusok Társaságának főtitkára azt mondta: a magyar lakosság nincs kellően tisztában a szívinfarktus tüneteivel. A legtipikusabb az erős, szorító mellkasi fájdalom, de az is lehet, hogy lentebb, a gyomortájon jelentkezik a fájdalom. A legnagyobb probléma, hogy sokan nem hiszik el, velük is megtörténhet, ezért nem kérnek időben segítséget.
Ennek nyomán a többi között az időfaktor fontosságára szeretné felhívni a figyelmet az MKT és a Magyar Nemzeti Szívalapítvány a fővárosi Városligetben tartandó rendezvényén vasárnap, a Szívünk napján.
A csütörtöki beharangozó sajtótájékoztató egyik moderátora Rékasi Károly színművész volt, aki július elején történt súlyos motorbalesete után először jelent meg mankó nélkül egy eseményen. A színész köszönetet mondott az általa “Supermannek” nevezett Győrfi Pálnak, az Országos Mentőszolgálat szóvivőjén keresztül a mentődolgozóknak, valamint a honvédkórház orvosainak, akik nélkül – mondta – ma nem állhatna itt.
Kifejtette: azért is tartotta fontosnak a rendezvényen való közreműködését, mert például a banki kockázatokról sokat lehet hallani, míg a szívünket érintő kockázatokról kevesebbet. Holott – tette hozzá – nem mindegy, hogy 45-50 vagy 75-80 évig akarunk élni. Ráadásul az sem mindegy, hogy ágyhoz kötötten, ellátásra szorulva, vagy erősen, tettre készen éljük az életünket.
A fővárosi Városligetben, a Nagyréten ingyenes szűrővizsgálatokkal, valamint a többi között az egészségmegőrzésről, a szívbetegségek megelőzéséről, rizikófaktorokról és az újraélesztésről tartanak majd előadásokat. Emellett színes programok is lesznek. Koncertezik például Janicsák Veca, a Vastag testvérek, de lesz főzés Lázár séffel, és a Besenyő család is fellép.
Rékasi Károly – aki a vasárnapi rendezvény egyik moderátora is egyben – azt mondta, a fellépő művészek azért lesznek ott, hogy átadjanak egy fontos üzenetet: “Érezd jól magad hosszú évtizedeken át!”.

RÉSZLETES PROGRAM>>>

mti