Rácz Jenő: az egészségügy működésképtelenségét eredményezné az orvosok kötelező nyugdíjaztatása

(MTI) – Rácz Jenő, a Magyar Kórházszövetség elnöke szerint az egészségügy működésképtelenségét eredményezné, ha az ágazatot érintené a 62 évnél idősebb orvosok kötelező nyugdíjaztatása.

  Az m1 Lényeg című műsorában Rácz Jenő vasárnap kifejtette: jelenleg mintegy 30 ezer orvosból csaknem 4 ezer dolgozik 65 éves kora  felett is, többen közülük 70 évnél is idősebbek. Ha 62 éves kornál húzzák meg a határt, akkor mintegy 5 ezer orvost veszítenének el “egyik pillanatról a másikra”. Emellett évente mintegy ezer orvos távozik az országból, a szakmából, így ezzel az intézkedéssel körülbelül 6 ezer orvost vennének ki a rendszerből – mutatott rá.
A Magyar Kórházszövetség elnöke szerint így ez az intézkedés az egészségügyben nem végrehajtható.
Ugyanezt az álláspontot képviseli Szócska Miklós egészségügyi államtitkár is, aki múlt pénteken az MTI-nek elmondta: kiáll annak érdekében, hogy az egészségügyi ágazatot ne érintse a kötelező nyugdíjaztatás.
Szócska Miklós hozzátette: a kérdéssel kapcsolatban a kormányzaton belül jelenleg egyeztetések, modellezések folynak. További tárgyalások során fog tehát eldőlni, hogy a közszféra mely szegmenseire és milyen módon lesz érvényes a 62 éves nyugdíjkorhatár feletti munkavállalás lehetőségének megszüntetése.
Az egészségügyi ágazatban a humánerőforrás-krízishelyzetre  tekintettel ez az intézkedés nem megvalósítható – szögezte le Szócska Miklós.
Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter múlt csütörtökön, a 2013-as költségvetésről tartott sajtótájékoztatóján beszélt arról, hogy az önkormányzati, oktatási és egészségügyi reform nyomán jövőre 250 ezer közalkalmazott tér vissza a központi állami körbe, s a 62 év felettiekre a kormány elrendeli a kötelező nyugdíjba vonulást, így 10-11 ezer fővel csökken a közszféra állománya, amelyből mintegy 20 milliárd forintos megtakarítás származik.
Giró-Szász András kormányszóvivő a héten az m1 Ma reggel című műsorában azt mondta: további tárgyalásokon dől el, hogy a közszféra mely szegmenseire és milyen módon lesz érvényes a 62 éves nyugdíjkorhatár feletti munkavállalás lehetőségének megszüntetése. Megjegyezte, Matolcsy György is világossá tette, hogy az általa említett 20 milliárdos megtakarítás “nagyon konzervatív számítás”, hiszen sokkal többeket érint ez az esetleges intézkedés, mint amennyivel számol a költségvetés. Pontosan azért, mert azok a részmegállapodások, háttértárgyalások még előttünk vannak, amelyek rögzítik azt, hogy a közszféra mely szegmenseire és milyen módon lesz ez érvényes – közölte a kormányszóvivő.