Parlagfűtérkép

Az ország nagyobb részén javult ugyan a helyzet, egyes térségekben azonban az elmúlt héten tetőzött a parlagfű pollenszórása – ez derül ki a Parlagfű Pollen Riasztási Rendszer legfrissebb adataiból.
Az ország észak-keleti csücskében és Békéscsaba környékén jelenleg 4. szintű riasztás van érvényben. A heti átlagértékek alapján hazánk túlnyomó részén még mindig eléri 100-200 darab/köbmétert a parlagfű pollenkoncentrációja, ami a PPRR rendszerben a 3. riasztási fokozatnak felel meg. A nyugati országrészben (leszámítva Győr térségét), valamint Komárom-Esztergom megye területén, illetve ezzel egybefüggően a Duna vonalát átlépve az Északi-Középhegység vonulatai mentén egészen a Bükkig alacsonyabb pollenterhelés mellett a 2. riasztási fokozat él. A Bükk térségben, Eger környékén pedig közepes szintűre esett vissza a terhelés, itt figyelmeztetés van érvényben.
Az Országos Környezetegészségügyi Intézet Aerobiológiai Monitorozási Hálózatának adatai szerint a parlagfű pollenszórása a megelőző heti csúcs után országosan valamelyest visszaesett, ugyanakkor Miskolcon, Szekszárdon, Szegeden, Pécsett és Szombathelyen a múlt héten tetőzött. A vasi megyeszékhely környékén azonban a heti átlagérték még így is csak az 1. riasztási szintet érte el.
A parlagfűre érzékenyek számára a jelenlegi helyzet is komoly allergiás tüneteket jelenthet. Az ÁNTSZ a parlagfűre érzékenyeknek javasolja ajánlott gyógyszereik rendszeres szedését. Akik most kezdenék meg szabadságukat, azoknak belföldi pihenésre az erdővel borított magasabban fekvő hegyes területeket, illetve külföldi nyaralás esetén a tengerpartokat, magashegységi régiókat érdemes választaniuk.

(ANTSZ/ Facebook)