Nem is olyan ritka a koszorúér repedése

Matos Lajos, az MTI szakértője írja:
Budapest, 2012. március 7., szerda (MTI) – A korábban véltnél gyakrabban fordul elő a koszorúérfal repedése, leginkább fiatal nők esetében – mutatták ki kanadai kutatók egy tanulmányban.

   A szívpumpa addig dolgozik megfelelően, ameddig a szívizomsejtek a koszorúérrendszeren keresztül folyamatosan megkapják azt a vért, amelyre szükségük van. A koszorúerek csodálatos csőrendszert jelentenek, és a bámulatosan rugalmas csövek fala három összetapadó réteg.
Előfordul, hogy a három falból valamelyik – legtöbbször a középső – elszakad és a nyíláson vér tódul a rétegek közé. Az ércsövet a fal megvastagodása hirtelen beszűkíti és ez hasonló, mint érelmeszesedés miatt a koszorúér összeszűkülése, majd elzáródásakor a szívinfarktus.
Jacqueline Saw és munkatársai véletlenül gyors egymásutánban több ilyen esetet láttak és a legkorszerűbb módszerekkel igyekeztek minden betegnél ezt az elváltozást bizonyítani. A koszorúér-repedés tíz esetből nyolcban 30-50 éves, fiatal nőknél fordul elő és különös módon gyakorta gyermekszülés után.
A kutatók hangsúlyozzák, hogy az infarktusra emlékeztető tünetek miatt a szívgyógyászok ilyenkor elvégzik a szívkatéteres vizsgálatot, de az eltérések szerények, és nem vetik be a még újabb diagnosztikai módszereket.
A diagnózis általában jól fölismerhető az érbe vezetett katéteren keresztül alkalmazott ultrahang, vagy a még korszerűbb, bár csak kevés gyógyintézetben elérhető, optikai koherens tomográfia használatával, amely lézer segítségével igazolhatja, hogy a vér áramlásának akadálya nem meszes érszűkület, hanem az érfal rétegei közé behatoló vér.
A terhességgel kapcsolatos megfigyelések hormonális összefüggésre utalnak, máskor erős fizikai terhelés előzte meg a koszorúér szakadását. A kanadai munkacsoport arra hívja fel a szakorvosok figyelmét, hogy a fiatal, korábban panaszmentes nők hirtelen megjelenő, szívinfarktusnak megfelelő rosszulléte esetén mielőbb erre a kórképre kell gondolni, hiszen esetleg azonnali koszorúér áthidaló műtét végzése is szükségessé válhat.
A cikket a Circulation: Cardiovascular Interventions folyóirat közölte.