Napi egy tál teljes értékű gabona életet menthet egy tanulmány szerint

(MTI) – Napi egy tál teljes érték? gabonaféle életet menthet a Harvard Egyetem nagy lépték?, hosszú távú kutatásának eredményei alapján.

  Tizenhét százalékkal csökkent a rák, a szívbetegség, a légz?szervi kórok és a cukorbetegség okozta id? el?tti halálozás veszélye azoknál, akik minden elfogyasztott 1000 kilokalóriánként 34 gramm teljes érték? gabonafélét ettek – idézte a The Daily Telegraph a BMC Medicine orvosi szaklapban megjelent tanulmányt.
Mindegyik teljes érték?, vagyis hántolatlan, finomítatlan gabonaféle – többek közt a búza és a zab – kedvez?, betegségeket megel?z?, a szervek egészségét ?rz? hatását kimutatták. Ezek a magvak ugyanis b?velkednek élelmi rostokban, ásványokban és antioxidánsokban.
Nyolc amerikai állam több mint 367 ezer lakosának táplálkozását és egészségi állapotát követték átlagosan 14 éven keresztül a kutatók. Még az életkort, a dohányzást, a testtömegindexet és a testmozgás mennyiségét figyelembe véve is azt az eredményt kapták, hogy akik 1000 kilokalóriánként 34 gramm hántolatlan gabonafélét fogyasztottak, azoknál 17 százalékkal csökkent az id? el?tti halálozás kockázata.
„Eredményeink újabb kutatásokra, klinikai tesztekre sarkallnak, melyek tovább bizonyíthatják a teljes érték? gabonafélék, rostjaik és más tápanyagaik jótékony hatásait” – magyarázta Lu Qui, a kutatás vezet?je.
 A teljes érték?, azaz a maghéjjal, a korpával együtt, nagy mennyiségben fogyasztott gabonafélék 11 százalékkal csökkentették a légúti betegségek, 48 százalékkal a cukorbetegség és 15 százalékkal a rák okozta halálozás kockázatát.
A kutatók szerint a teljes érték? gabonaféléknek egészségvéd? tulajdonságai, többek közt gyulladásgátló hatásuk lehet. A teljes ki?rlés? gabonában 25 százalékkal több a fehérje, mint a tisztított, finomított változatban.
 Korábbi tanulmányok kimutatták, hogy a teljes érték? gabonafélék fokozhatják a csontok ásványi s?r?ségét, csökkenthetik a vérnyomást, védik az egészséges bélflórát, és mérsékelhetik a cukorbetegség kockázatát.