Mire jó a váltakozó koplalás?

Brit kutatók egy csoportja az Aston Egyetemen kielemezte a váltakozó koplalás hatásait els?sorban az elhízás és a diabétesz vonatkozásában. Váltakozó koplalás alatt, ismétl?d? módon, néhány napon át gyakorolt nagyfokú kalóriafelvétel-megszorítást, majd ismét néhány napon át normális étkezést értenek. A kalória-megszorítást napokon át, de akár heti két, egymást követ? napon is gyakorolhatjuk.
diabetesEz a váltakozó, azaz „intermittáló koplalás” a vizsgálatok szerint, hatásosabbnak bizonyult, mint a naponkénti folyamatos kalória-számolás és mérsékelt étkezés. A néhány napon át végzett kalória-megszorítás el?nyös hatású a szervezet idült gyulladásos folyamataira, a vércukorra, vérzsírokra és csökkenti az oxidatív stresszt, illetve a vérnyomást is. Egyes vizsgálatok szerint, ez a „diéta” esetenként visszafordíthatja a cukorbetegség kifejl?dését is.
Mivel az intermittáló koplalásnak – mely valójában nem koplalást, hanem akár napi 600 kcal-ig csökkentett energiabevitelt jelent – kedvez? hatásai nem minden vonatkozásban tisztázottak, e célból tervezik klinikai vizsgálatok végzését is.
Magyar Cukorbetegek Országos Szövetségének ajánlása szerint: cukorbetegek esetében ez az életmód intervenciós gyakorlat inzulinkezelés mellett maximálisan ellenjavallt! Csak a pusztán diétával, vagy diétával és metforminnal kezelt egyének esetében kísérelhet? meg, legfeljebb heti két napig, néhány hónapon keresztül.
Forrás: macosz.hu; British Journal of Diabetes and Vascular Disease, 2013. április