Mindent másra kéne használni: mi mindenre jó az “erőspaprika”

Az emberek egyik felel szereti a csípős ételeket a másik fele meg nem. Az egyik felét nem érdekli  ha szinte fáj ahogy a kapszaicin (a paprika csípősségéért felelős anyag) marja a száj nyálkahártyáját, a nyelőcsövet meg a gyomrot, a másik fele pedig semmi pénzért  a szájába nem venné az ilyen ételt .

Az utóbbi időben többféle pozitív  hatást kimutattak  a kutatások a kapszaicinnel kapcsolatban: nem csak gasztronómiai élmény a szinte kibírhatatlanul csípős paprika hanem sokféle módon védi az egészségünket.

A cikkben felsorolt kutatások a chili paprikával készültek amely bővelkedik kapszaicinben de a magyar paprikák között is találhatunk olyat amely még a fejünk búbját is csípi tehát megfelelő mennyiségű “gyógyanyag” található benne.

Azok számára akik magas vérnyomással küzdenek talán receptre lehetne felírni egy kis chili paprikát.

A kutatás szerint (Cell Metabolism 2010 augusztus ) genetikailag magas vérnyomásos patkányokban a kapszaicin hosszú távú étrendi fogyasztása csökkenti a vérnyomást, ugyanis hatására növekedik a vérerek belső falában a nitrogén-monoxid felszabadulás amelynek ismert hatása hogy megvédje az ereket a gyulladástól és egyéb diszfunkciótól.

A Katonai Orvostudományi Egyetem kutatóit (Chongqing, Kína) az epidemiológiai adatok sarkallták a vizsgálatokra, mivel Kína azon tartományaiban ahol kisebb hagyománya van az erősen csípős ételek fogyasztásának nagyobb arányban fordul elő a lakosság körében a magas vérnyomás betegség, és az összefüggés fordítva is igaz.

Azok számára pedig akik nem bírnak erősen csípős ételeket fogyasztani létezik egy alternatív lehetőség. Létezik egy enyhe japán bors amelyben a kapszaicinhez hasonló hatású  úgynevezett capsinoid vegyület van . A kutatók ajánlása:paprika helyett legyen bors az étrendjükben.

Akik fogyókúrát terveznek: a segítség szintén chili formájában érkezhet

Ugyanis: patkányokat magas zsírtartalmú diétával tápláltak egyik csoportjuknak azonban chili paprikát is tartalmazott a diétája. A  “paprikás” csoport a vizsgálat alatt  elveszítette a testsúlyának 8%-át és  ami még kimutatható volt  hogy a zsírfelhalmozódással kapcsolatos legalább 20 fehérjének a szintje is megváltozott szervezetükben. A kutatók a pontos mechanizmust még nem ismerik de mégis kimondható hogy a kapszaicin segítségével csökken a zsírszövet és a vérben keringő zsírok mennyisége. (Journal of Proteome Research 2010 június)

(Zárójelben hozzáteszem még, hogy aki fogyókúrázni akar a fekete borsot és a kávét is bevetheti. Az  Oklahoma Egyetem  kutatói ugyanis azt állapították meg hogy egy fogyókúra kiegészítésére szánt készítmény amelyben fekete bors, koffein és koncentrált kapszaicin volt annyi kalóriát segített elégetni amennyi egy 20 perces sétának felel meg. )

Chili paprika a bélrendszer védelmében

Az étrenddel a szervezetbe jutó kapszaicin azonnal megkezdi a belek hámjában levő úgynevezett  TRPV1 receptorok ingerlését. Ezek a receptorok mint őrszemek jelzik a szervezetnek ha valami potenciálisan káros anyag érkezik az emésztőrendszerbe: savak, magas hő, vagy “káros fűszeres”  vegyi anyagok mint a kapszaicin. A kapszaicin jelenlétére ezek a receptorok szinte krónikus aktivitással válaszolnak. Ez az aktivitás egy bonyolult visszajelző rendszeren keresztül képes féken tartani a belekben végbe menő nem kívánatos sejtosztódást. A rendszeresen fogyasztott erős paprika egyik egészségvédő hatása a colorectális daganatok előfordulásának csökkentése lehet. (University of California, San Diego Health Sciences)

Mit lehet még elmondani a kapszaicinnel/és az erős paprikával kapcsolatban 

-a kapszaicin kenőcsben alkalmazva erős fájdalomcsillapító mert szinte megbénítja a fájdalomingert továbbító idegsejteket

-orrsprayben alkalmazva csökkenti a migrénes fejfájást, vagy a nem allergiás jellegű gyulladásos tüneteket mint az orrdugulás, orrmelléküregi fájdalom, tehát enyhíti az orrmelléküregi gyulladás tüneteit

-és végül aki szereti az extrém csípős paprikát az vélhetően nyitott személyiség, felfedező alkat aki szeret új tapasztalatokat szerezni, és kifejezetten kedveli a kockázatokat. ( Ez utóbbi összefüggések az erős csípős ételek fogyasztása és az emberi jellemvonások között  még a kutatók szerint sem bizonyíthatóak minden esetben, kezeljük őket inkább mint érdekességet.)

Készült: a ScienceDaily cikkei alapján