Mi történik július elseje után az egészségügyben

Az egészségügyben július elsején lép életbe az új ellátási rend, de egy hónapig még tart az átmeneti időszak, amelynek során a megszűnő osztályokon is gondoskodnak a betegek ellátásáról, majd esetleges átszállításukról.

Az egészségügyi államtitkárság az új struktúráról, az új beutalási rendről és a kezdeti időszak legfontosabb tudnivalóiról csütörtökön részletes tájékoztatást küldött a háziorvosoknak; azt a kormány, valamint az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ) honlapján is közzétették.

A tájékoztatás tartalmazza az egyes egészségügyi térségek felsorolását, az azokhoz tartozó területekkel együtt.

A levélben leszögezik: “ellátó intézmény sehol sem szűnik meg”. Ahol esetleg az aktív fekvőbeteg-ellátás bizonyos szakterületen átalakul, ott július elseje után a korábbi teljesítmény figyelembevételével egynapos ellátást szervezhetnek, vagy fejleszthetik a járóbeteg-ellátást. A sürgős kórházi fekvőellátásra szoruló beteget pedig a mentő abba az új illetékes kórházba szállítja, amelyik “földrajzi és szakmai szempontból a legkedvezőbb”. Beteg ennek következtében nem maradhat ellátatlanul – tették hozzá.

Kifejtették, hogy a július elseje előtt megkezdett kezelést a beteg az eredeti ellátóintézményben fejezheti be, a már kiállított beutalók pedig érvényesek maradnak. Így a betegek júliusban is mehetnek a beutalóban szereplő, de a változás által érintett intézménybe, ott kötelesek őket fogadni és ellátni. Ha pedig egy megszűnő osztályon július végéig nem tudják befejezni a beteg ellátását, gondoskodni kell arról, hogy átszállítsák az új területi ellátási kötelezettségű másik szolgáltatóhoz.

A sürgősségi ellátások viszont változatlanul, az átmeneti időszakot követően is elsőbbséget élveznek. A beteget csak az állapotának a stabilizálása után küldhetik tovább egy másik intézménybe.

A háziorvosoknak küldött tájékoztatóban arra is kitérnek: a következő időszakban a központi ágynyilvántartó, az ÁNTSZ és a Gyógyszerészeti és Egészségügyi, Minőség és Szervezetfejlesztési Intézet (GYEMSZI) munkatársai több telefonszámon éjjel-nappal fogadják az orvosok hívásait, az új beutalási renddel kapcsolatos kérdéseiket.

A területi ellátási kötelezettségekkel kapcsolatosan az érintettek minden információt megtalálnak a GYEMSZI e célra létrehozott honlapján is. Ezen az oldalon látható, hogy júliustól a kórházakban milyen ellátások milyen szinten működnek, és az, hogy az egyes területek a különböző ellátások tekintetében mely intézményhez tartoznak.
Szócska Miklós egészségügyi államtitkár vasárnap az m1 A lényeg című műsorában kiemelte: az egészségügy újraszervezésében július elseje nem a végállapotot jelenti, hanem a kezdetet.

Rácz Jenő, a Magyar Kórházszövetség elnöke kedden az InfoRádió Aréna című műsorában azt mondta: az új struktúrában a csaknem 44.400 aktív ágynak mintegy öt százaléka, 2150 ágy szűnik meg, míg a krónikus ellátásban a mintegy 27 ezres ágyszám szinte változatlan marad. Kiemelte, nem egyik napról a másikra alakul át a rendszer. Ahol megszűnik egy bizonyos ellátás, ott is lesz átmeneti idő, amely alatt az ott lévő, illetve oda irányított betegeket ellátják.

MTI