Már elérhetők az influenza elleni védőoltások

(MTI) – Már most elérhető az Egészségügyi Világszervezet (WHO) ajánlása alapján az idén két új vírustörzset is tartalmazó, influenza elleni vakcina – közölte a vakcinagyártó Sanofi Pasteur magyarországi képviselete pénteken az MTI-vel.

Közleményükben azt írták: bár az influenza főszezonja még messze van, a korai oltást a szakemberek is ajánlják, mivel ilyenkor az oltást akadályozó fertőzések még ritkák. Később a kisebb fertőzések miatt sokszor addig tolódik az oltás beadása, amíg késő lesz, márpedig a teljes védelem kialakulásához három hét szükséges, ezért is fontos az oltást mielőbb megkapni.
“Az oltás egy évig véd. Tehát a most megkapott vakcina hatása jövő szeptemberig gyakorlatilag teljes” – idézték Jankovics Istvánnak, az Országos Epidemiológiai Központ légúti vírusos fertőzések osztálya főorvosának a szavait.
Az új oltásokban két új vírustörzs is található, amelyek ellen a WHO szerint érdemes védekezni ebben a szezonban. A WHO ajánlását – amelyet a hozzá beérkező heti jelentések alapján dolgoz ki a szervezet – világszerte minden gyártónak és egészségügyi hatóságnak kötelező figyelembe vennie, hiszen az influenza vírusának időről időre új változatai jelennek meg, és ehhez a lehető leggyorsabban alkalmazkodni kell – tette hozzá a cég.
Kitért arra: a statisztikák szerint a világ népességének nagyjából tíz százaléka minden évben megkapja a betegséget. Kiemelten veszélyeztetettnek számítanak az idősek, a krónikus betegek, a várandós kismamák és a gyermekek, illetve azok, akik zárt helyen, nagyobb közösségekben dolgoznak.
A Sanofi Pasteur szerint a fejlett állami ellátórendszernek köszönhetően Magyarország “nem áll rosszul az influenza elleni védekezés terén”. A beoltottak évi 10-13 százalékos aránya a régiós országokéhoz képest kifejezetten jónak számít, ugyanakkor még mindig nagyjából a fele a fejlett nyugat-európai országokban megszokott aránynak – tették hozzá.