Madárinfluenza – ÁNTSZ: indokolt lehet a Kínából érkezők járványügyi vizsgálata

Budapest – Az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ) szerint ha heveny, súlyos légúti megbetegedés lép fel egy olyan embernél, aki az elmúlt tíz napban Kínában járt, indokolt a H7N9-es típusú influenzavírusra vonatkozó virológiai vizsgálata, illetve a vele kapcsolatba kerülők járványügyi megfigyelése.

    Az ÁNTSZ pénteken az MTI megkeresésére ugyanakkor leszögezte: a jelenleg rendelkezésre álló bizonyítékok nem támasztják alá a vírus emberről emberre történő terjedését.
    Kifejtették: figyelemmel kísérik a Kínában felbukkant, eddig ismeretlen madárinfluenza-vírussal kapcsolatos járványügyi világhelyzet alakulását. Az Országos Epidemiológiai Központ és az Országos Tisztifőorvosi Hivatal szorosan együttműködik az európai és a nemzetközi szakmai szervezetekkel, továbbá követi az Európai Betegségmegelőzési és Járványügyi Központ szerdán megjelent gyors kockázatbecslésében megfogalmazott ajánlásokat.
    A madárinfluenzáról az ÁNTSZ hétfőre ígért bővebb tájékoztatást.
    Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) magyarországi irodájának vezetője kiemelte: a H7N9-es típusú madárinfluenza egyelőre csak Kínában okozott megbetegedéseket, ott is csak három tartományban. Pusztai Zsófia megnyugtatónak nevezte, hogy a kínai hatóságok nagyon komoly járványügyi intézkedéseket tettek. Helyben kezelik és követik a problémát, de ezzel egy időben a világ összes vezető laboratóriuma dolgozik az ügyön.
    A WHO sehol semmilyen utazási szigorítást nem javasolt a kínai járvány miatt – tette hozzá a magyarországi iroda vezetője.
    Korábban a Külügyminisztérium konzuli szolgálata fokozott óvatosságot kért a távol-keleti országba indulóktól. A fertőződés veszélyének elkerüléséért – a WHO ajánlásaival összhangban – azt javasolták a Kínába utazóknak, hogy kerüljék az érintkezést az élő vagy nyers szárnyasokkal, a húsételeket csak megfelelő elkészítés – legalább 70 Celsius-fokon történő sütés-főzés – után fogyasszák, továbbá fokozottan tartsák be a higiéniai szabályokat, gyakran és alaposan mossanak kezet. Azt is kérték az utazóktól, hogy influenzára utaló tünetek – például magas láz, hasmenés, hányás, alhasi fájdalom, légzési nehézségek – esetén haladéktalanul forduljanak orvoshoz, és szükség esetén használjanak védőmaszkot.
    A Hszinhua hírügynökség pénteki tájékoztatása szerint először mutatták ki a Kínában eddig hat áldozatot követelő H7N9-es típusú madárinfluenzát állatokon, a fertőzött szárnyasokat egy sanghaji piacon találták. A hatóságok elrendelték az árusítás felfüggesztését és az összes ott lévő, mintegy 20 ezer szárnyas levágását. Két másik közeli piacot is bezártak, az ottani állatokban ugyanis a madárinfluenza H7-es törzsének egy másik variánsát mutatták ki. A városban szombattól átmeneti jelleggel minden, élő szárnyast árusító piacot bezárnak.

(MTI)