Koffein és fizikai terhelés együtt csökkenti a bőrrák kockázatát

A nap ultraibolya sugárzása által okozott rosszindulatú, daganatos elváltozások miatt sokan már nem is mernek napozni, vagy csak különféle óvintézkedések mellett. Amerikai kutatók állatkísérletei azt jelzik, hogy a rendszeres mozgással párosuló koffein fogyasztásával a bőrrák kockázata jelentősen csökkenthető.

    Yao-Ping Lu professzor a bőr rosszindulatú daganatainak kutatásával foglalkozik és legújabb eredményeiről az Amerikai Rákkutató Szövetség idei chicagói kongresszusán számolt be. A vizsgálat alanyai olyan egerek voltak, amelyeket úgy sikerült kitenyészteni, hogy különösen érzékenyekké váltak az ultraibolya sugárzás okozta bőrrák kifejlődésére.
A kísérletben az egereket ultraibolya sugárzásnak tették ki és négy csoportba osztották: az első csoport tagjai csak vizet kaptak és nem kellett rendszeresen rohanni a futószalagon – ez volt a kontroll. A második csoport koffeines vizet ivott, és ugyancsak nem futott a szalagon. A harmadik társaság nem kapott koffeint, de rendszeres fizikai terhelésnek volt kitéve, végül az utolsó csoport tagjai koffeint ittak és futottak a szalagon is.
A 14 hétig tartó vizsgálat során a koffeinnel itatott és rendszeresen sportoló egerek 62 százalékkal ritkábban kaptak rosszindulatú bőrdaganatot a kontrollcsoporthoz képest. Ha viszont megbetegedtek, a daganatok mérete is 85 százalékkal kisebb volt. Önmagában a koffein vagy a fizikai terhelés is kedvező hatásúnak bizonyult, de ez a hatás nem volt olyan mértékű, mint a kettő együtt.
A rendszeres testmozgás koffein nélkül 35 százalékkal kevesebb daganatot eredményezett, és ezek nagysága 70 százalékkal volt kisebb. A csak koffeint fogyasztó egereknél 27 százalékkal kevesebb daganat fejlődött ki, és ezek mérete 61 százalékkal csökkent.
A kísérlet folytatásaként az egerek sok omega-6 zsírsavat tartalmazó tápot ettek és ott is a koffein és a fizikai terhelés hatását tanulmányozták. A két kezelés együtt mérhetően gátolta az egerek elhízását és a gyulladásra jellemző laboratóriumi eltéréseket. Itt is kevesebb és kisebb daganat keletkezett.
A kutatók feltételezik, hogy a zsírszövet gyulladással összefüggő anyagokat termel és ez a gyulladás elősegíti a bőrrák kifejlődését.

(MTI; Matos Lajos)