Kevesebb foszfor, kevesebb koszorúér betegség

Matos Lajos, az MTI szakért?je írja:
A foszfor alapvet? ásványi anyag az emberi szervezetben, ám a tudomány történetében most el?ször angol kutatók azt találták, hogy ha ételeinkben sok a foszfát, az hozzájárul az érelmeszesedés kifejl?déséhez.

Timothy J.A. Chico és munkatársainak közleménye az Arteriosclerosis, Thrombosis and Vascular Biology júniusi számában jelent meg.
A szervezetünkben lév? foszfor 60-80 százaléka a csontokban szerves foszforsó formájában található, de igen sok létfontosságú enzimnek is alapvet? eleme. Szinte minden élelmiszerben van foszfát, de a szakért?k szerint az utolsó három évtizedben az elfogyasztott mennyiség kifejezetten megn?tt, mert az élelmiszeripar a húskészítmények, a süt?ipari termékek és az üdít?italok tartósságának, összetételének javítása céljából mind többet használ adalékanyag formájában.
A Cancer Prevention Research rákkutató intézet már tavaly tanulmányt tett közzé arról, hogy állatkísérlet során egerek b?rén sokkal gyorsabban megjelent a rosszindulatú b?rdaganat, ha az állatok sok foszfátot tartalmazó étrendet kaptak, mint ha csak szokásos egértápot ették volna.
Most Sheffieldben Chico és munkacsoportja speciális egértörzs tagjainak adott foszfátban gazdag étrendet, illetve egy másik csoport a megszokott egértápot ette, a harmadik csoport pedig foszfátban szegény diétát fogyasztott.
A kísérleti állatok 20 hétig éltek ezen a koszton. A sok foszfátot ev? egerek ver?ereinek bels? felszínén sokkal több koleszterint tartalmazó lerakódás jelent meg, melyek az érelmeszesedés el?futárai, mint azoknak az egereknek az ereiben, melyek foszfátban szegény étrenden voltak.
A kutatók hangsúlyozzák, hogy az érelmeszesedéses folyamat a súlyos szív-és érbetegségek okozója, mint a szívinfarktus vagy az agyi katasztrófa. Vizsgálataikat folytatják abban a reményben, hogy ha az emberi étkezésben csökkentik a foszfát mennyiséget, az gátolhatja az érelmeszesedés folyamatát.

Forrás: MTI