Két szénhidrátmentes nap csökkenti az emlőrák kockázatát

Két szénhidrátmentes nap hetente a túlsúlyos n?k étrendjében az eml?rák kockázatát is csökkenti – hangzott el az amerikai San Antonióban tartott eml?rák-szimpózium egyik el?adásában.A szénhidrátmentes napok beiktatásával a testsúly csökken, az inzulinellenállás javul, ezzel a rákkockázat is kisebb lesz.
A súlytöbblet és a cukorbetegség megel?z? szakasza, a fokozott inzulinellenállás az eml?rák egyik kockázati tényez?je. Michelle Harvie és munkacsoportja Manchesterben azt vizsgálta, hogyan lehet étrendi módszerekkel csökkenteni túlsúlyos vagy kifejezetten kövér n?k eml?rákesélyét.
A szénhidrátbevitel csökkentése és általában a kevesebb kalória jó módszer, de az állandó fogyókúrát nem könny? betartani. Az angol kutatók 115, súlytöbblettel küzd? vagy kövér n?t vontak be a három hónapig tartó vizsgálatba, akiket véletlenszer?en három csoportba osztottak. Az els? csoport tagjai hetenként két napon 600 kalóriát tartalmazó étrendet kaptak, melyben a szénhidrát kifejezetten kevés, legfeljebb 40 gramm volt. A második csoportban lév?k hasonlóan heti két napon fogyasztottak szénhidrátszegény ételeket, a hét többi napján mediterrán étrendet tartottak, amely egészséges zsírokat, gyümölcsöt és zöldséget tartalmaz.
A harmadik csoport a három hónap minden napján 1500 kalóriás mediterrán étrendet követett. A vizsgálati alanyokat havonta diétás n?vér kereste fel, ezenkívül kéthetenként telefonon is biztatták ?ket az életmódváltozásra.
A vizsgálatot 88 résztvev? fejezte be a megbeszélésnek megfelel?en. A munkacsoport háromhavi megfigyelés végén úgy találta, hogy a szénhidrátszegény, heti kétnapos szünetekkel tartott étrend lényegesen hatásosabban csökkentette a testsúlyt és javította az inzulinellenállást, mint a mindennapos koplalás.
A hetenként két napon minimális szénhidrátot fogyasztók a negyedév alatt átlagosan négy kilót adtak le, a mindennapos mediterrán diétát követ?k csak 2,4 kilóval lettek könnyebbek. Az inzulinellenállás is hasonló arányban bizonyult jobbnak a szünetekkel végrehajtott fogyókúra során.

Forrás: MTI, Matos Lajos